Семейство

Седмицата на ресторантите в София ви кани на кулинарно пътешествие

Опитайте невероятни вкусове

03.09.2016г. / 10 28ч.
Михаела Лазарова
Седмицата на ресторантите в София ви кани на кулинарно пътешествие

Казват, че за да опознаеш един народ, трябва да научиш поговорките му, да чуеш музиката му и да опиташ ястията му. Днес, когато светът е един и граници не съществуват, няма нищо по-лесно от това да опиташ блюда, за които само си чувал или си виждал на картинка в лайфстайл журнали.

Вкусната и здравословна храна, напоследък все повече се търси, особено от по-младите хора, отбелязват експерти по хранене и диететика, и в допълнение подчертават, че и в Европа, и в Америка вече има отстъпление от „сандвичовото хранене“, а бургерите и  тестените закуски губят все повече почитатели.

Всъщност, този процес едва ли е от вчера. Ако се допитаме до познавачите на световните тенденции в кулинарията, със сигурност  няма да  пропуснат да ни разкажат за един феномен, роден преди 24 години в  Ню Йорк – Седмицата на ресторантите.

Историята накратко е следната – щатският мегаполис по това време е трябвало да бъде домакин на голямо политическо събитие и реално е възникнал въпросът, как хилядите репортери ще бъдат посрещнати, настанени и изхранени.

Тогава нюйоркските ресторантьори взели решение в дните на седмицата да отворят вратите  на заведенията си и да дадат възможност на всички желаещи да се нахранят с прясно приготвена храна на достъпна цена.

Постепенно идеята спечелила все повече поддръжници, прелетяла над океана и била високо оценена и на Стария континент, като много градове – не само столици, започнали да се присъединяват към нея. И ето, че днес Седмицата на ресторантите вече владее София.

Нашата столица е първият български град, превърнал в реалност тази хубава идея, която е покана към млади и стари да забравят за скуката и да си подарят едно вълнуващо кулинарно пътешествие, което може да продължи толкова дълго, колкото те пожелаят.

Вече може да направите резервация докато още не е късно. Това вече може да стане и чрез резервационната система в сайта на фестивала - www.restaurantweek.bg, както и чрез мобилното приложение, което може да бъде свалено от  следните линкове:

 https://play.google.com/store/apps/details?id=com.zavedenia.srw

 https://itunes.apple.com/bg/app/srw/id1149026279?mt=8

Изборът няма да е лесен, защото 25 ресторанта предлагат най-интересното и най-колоритното от своите листи, при това на цена от 25 лв. Седмицата е белязана и с един интересен акцент, посветен на  значима социална кауза - Sofia Restaurant Week подкрепя Българската асоциация „Болест на Крон и улцерозен колит“.

Организаторите искат да подпомогнат по-добрата информираност на обществото ни относно социалните проблемите, начина на живот и  подходящия тип на хранителен режим на една от най-уязвимите социални групи – болните с хронични възпалителни чревни заболявания.

Качеството на живот на тези хора също ще бъде предмет на внимание, като ресторантите, включени в инициативата ще поставят на видно място специален информационен стикер, съобщиха организаторите.

Така че, от 11 до 17 септември, светът на добрата световна кулинария е дошъл при вас. Заповядайте на една красива и незабравима среща.         

Коментирай