Семейство

Кои са най-опасните предмети за малките деца?

Пазете ги добре от тях, особено докато прохождат

30.09.2016г. / 10 10ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Прохождащите деца започват тепърва да изследват света около себе си. Всичко е интересно, ново, непознато и любопитно. Ето защо първата реакция на малкото дете е да вземе предмета в ръчички и след това да го сложи в устата си, за да го опита.

Тук идва голямата опасност за живота и здравето на децата. Някои предмети са наистина опасни и родителите трябва да отварят очите си на всички страни, за да предпазят детето.

Кои са най-опасните предмети за малките деца?

Обици

Обиците са едни от най-често поглъщаните предмети от малките деца. Те са бляскави и привличат тяхното внимание. Постарайте се да ги държите или на ушите си, или на скрито от очите на детето място.

Козметика

Козметичните продукти са също така привлекателни. Много майки споделят как децата им са яли червила, пили парфюм, разливали лакове за нокти по тялото си и какво ли още не.

Козметичните продукти се считат за безопасни за прилагане върху кожата на възрастни, но поглъщането им крие рискове за здравето, някои дори са животозастрашаващи. Ето защо козметиката ви, скъпи майки, трябва да е на сигурно място далече от погледа и ръцете на детето.

Пособия за рисуване

Флумастерите, пастелите, боичките, моливите – всички те са необходими на децата, за да развиват естетичните си умения, фината моторика и усета към цветове, форми. Рисуването е част от израстването на детето и няма как да го спрете да прави това.

Но винаги бъдете около него. Не оставяйте детето без надзор, когато рисува, защото всички тези пособия са токсични и крият риск за здравето, ако попаднат в устата, очите или ушите на малкото дете.

Найлонови торбички

Може да не подозирате, но найлоновите торбички са много опасни за бебета и малки деца. Те могат да се задушат неволно с тях. Винаги бъдете нащрек, защото не знаете какво би могло да направи едно толкова малко дете с найлонова торбичка – може да си я сложи на главата, да я напъха в устата или в носа си. Всичко това може да предизвика неволна асфиксия.

Свещи

По презумпция откритите пламъци са опасни и повечето родители знаят това. Надали някои ще запали свещ току-така покрай лазещо или прохождащо бебе. Но свещите са опасни и заради восъка или парафина, от които се правят. Не е добре тези материали да попадат в устата на детето, особено парафина, който е по-силно токсичен.

Свързани статии

Клечки за уши

Много деца разбират за какво са предназначени клечките за уши. По подражание те ги поставят в ушите си, защото са видели как ги използват възрастните. Рискът от прекомерно втъкване на клечката и нараняването на тъпанчето е огромен. Архивите на болниците могат да потвърдят това.

Пластмасови бутилки за вода

Бутилките за вода са опасни заради капачките, които могат да попаднат в устата на малкото дете или бебе. След употреба се уверете, че сте затегнали добре капачката.

Храна за кучета/котки

Гранулираната храна за домашни любимци е друг неочакван предмет, който може да попадне в устата на детето и да предизвика проблеми. Избягвайте да оставяте купички с гранули, когато животното не се храни, защото детето може да се докопа до купичката и да замести животното.

Снимки: iStock

Коментирай
Здраве и красота