Семейство

Лесно ли е да простим на Сирни заговезни?

Традицията на Сирни заговезни

20.02.2007г. / 09 14ч.
Вергиния Генова
Лесно ли е да простим на Сирни заговезни?

Когато се себеопределяме като българи и несъзнателно търсим своето място, в последно време сред страните от Европейския съюз, един от начините е да потърсим опора в традициите. Какви обаче са нашите традиции и защо ги спазваме или не го правим?

Днес е Сирни заговезни (Прошка) един остарял и непопулярен сред милионите градски чеда празник. По принцип този празник е обвързан с Великден и хората навремето на този ден са се подготвяли за новите пости, както и да изпратят зимата и да посрещнат отговорностите, които ги очакват през пролетта. Яде се и се пие като за последно, защото след това започват Великденските пости. На трапезата задължително е трябвало да има баница със сирене, риба, различни ястия с яйца и бяла халва.

Българските празници и обичаи са логични и спазват хронологията и ритъма на полския живот. Така е било още от езическо време. Когато българите са били покръстени, Църквата е подходила доста хитро и прагматично – на всеки езически обичай да съответства по някакъв християнски.

Така е и със Сирни заговезни. Характерни за този ден са кукерските шествия, съпътствани от ритуали с подчертано езически характер. На този ден деца и възрастни се обличат в стари дрехи, почернят си лицата, за да не бъдат разпознати от злите сили, някои дори си правят специални костюми и маски и обикалят улиците и къщите. Ритуалът се нарича кукеруване, а участниците – кукери.

Популярно е било и паленето на огньове, които да изгонят злите сили и да започнат новия живот през пролетта. Вярвало се е, че колкото по-голям е бил огънят, толкова по-защитени ще бъдат селяните, животните и реколтата им. Докъдето стига светлината от огъня, дотам няма да удря градушка. Най-забавното от всичко е правенето на топки от слама, по-късно, а дори и до ден днешен в софийско се спазва този обичай – правят се топки от парцали, увиват се с тел или телена мрежа, за да е по-безопасно за децата и се закачат на пръчка или тел. Така направената топка се запалва и се върти над главата. Невероятно красиво и запомнящо се.

Тъй като все още не са ги налегнали тежките задължения по полската работа, целият ден е бил посветен на забавления и игри. Най-весели са вечерните ритуални игри (хамкане). На гредата под тавана в къщи се закача конец и на края му се овързва варено яйце, целта е само с уста то да бъде уловено и изядено. Цялото семейство участва в играта и разбира се най-много от всички се забавляват децата. Същото се повтаря и с бяла халва, след което конецът се пали за здраве за всеки член от семейството.

Когато българските земи са се приобщили към християнството, към тези обичаи да се гонят злите сили се е добавила и християнската прошка. На този ден хората искат прошка за изминалата година от по-възрастните с думите – Прости ми... и отговорът е Просто да ти е, Господ да прощава.

По този начин се декларира, че Господ няма да прости на сгрешилите, ако те първо не поискат прошка от тези, които са наранили. Запознавайки се с минали традиции на нашия народ, бихме могли да извлечем сентенцията и да не спазваме механично постите, като някакъв вид всеобща диета, а да познаваме същината на християнските традиции. И независимо от това дали постим или не, дали палим свещи или не, да запазим светлината в душите си и сакралните принципи на християнството, които би трябвало да ни приближават повече един към друг, а не да ни разделят и да казваме по-често – Прости ми, за да можем да продължим живота си начисто.

фотопоглед

Коментирай
34 rate up comment 0 rate down comment
georgi ( преди 11 години )
Кой казва, че е лесно да простиш ?! Според мен трябва Човек да е хуманен по душа , да има сили да застане пред собственот си огледало , не за да оправи перчема , а да си даде сметка - има ли смисъл да държи някакъв неудобен товар върху плещите си и няма ли да е по- добре да намери подтик да развърже приказка на покаяние пред приятеля, роднината, най-вече зарад себе си да го напреавиш за да се изгладят нещата ... занапред ! Всякога един баща би простил за каквато и да е беля, всякога една майка би разбрала чедото си -защото и Господ не би ни простил ако неси простим един на другиго ! Та той е заложил във нас да се разбираме , а не да се подминаваме с мълчание или с пренебрежение ! Затуй нека пръв се разкае и ако е съгрешил в нещо -пръв да се извини и пръв да подаде ръка и да прости! Няма невъзможни неща - стига човек да е прозрял , че е дошло време за това ! И нека си вземем Прошка !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Елисавета ( преди 11 години )
здравейте и честит празник!!! Прощавайте си по-често и на вас да ви е простено!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Нели ( преди 11 години )
Много хора казват, че трябва традициите да се съхранят в сърцата ни и да се принесат в душите и съзнанията на младите поколения. Да, така казвам и аз, те са много ценни! В обичаите ние намираме българщината. В случая, Сирни Заговезни е много хубав празник може би най-вече заради обичая - прошка. Колкото и тежки да са извършените грешки от нас или от околните трябва да ги преглътнем и да отгърнем нова страница. С този обичай ние се пречистваме, показваме уважение и любов. Призовавам ви да празнувате, да прощавате, да се веселите, при нужда по-лесно да отгръщате новите страници и да запазите българското! Дано празниците издигнат душите ви към бялото, хармоничното, духовно чистото и да направят по-добри!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
FREE ( преди 11 години )
да не видите един репортаж по BTV и веднага статия със същото загравие! копиОт редакцията:Уважаеми Free, забележете откога са коментарите по-долу, за да разберете кога е писана статията, кога е публикувана за първи път. Сега й сменихме датата, защото е отново актуална. Та кой от кого копира, а? :-) Трябва да сте по-наблюдателен, за да не се подвеждате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
georgi ( преди 11 години )
От моите родители знам, пък те от техните майки , баби и дядовци , че денят Сирни заговезни е отдавна тачен ден, в който се взима прошка от по-възрастните и най-вече затова ,че в този ден кумците отиват на гости у кумовете . Приготовленията са свързани предимно с изпичането на една по-тлъстичка баница и преди гостуването да се наточи от хубавото отлежало вино , а за децата им винаги е било интересно кое от тях ще докопа със устата си и със зъбите си - висящото на конец парче бяла халва . / За всички празнуващи - Наздраве ! /
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Анонимно ( преди 11 години )
Еее, Хенриета, аз цитирах думи на Господ, а вие какво цитирате, и това ли Господ го е казал. :-)) Няма как, така сме, грешни и със сума лоши помисли и действия, час по час грешим, и поне веднъж в годината да си простим. А вие, Хенриета, как виждате нещата, изобщо да не грешим ли? Де да можеше...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Х. ( преди 11 години )
Лицемерие!!!!Бъдете лоши цяла година,вършете грехове,пък простете и ще ви бъде простено!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Анонимно ( преди 11 години )
Прочее, Хенриета, като става дума за просветеност, ето как завършва Божията молитва:12. и прости нам дълговете ни, както и ние прощаваме на длъжниците си;13. и не въведи нас в изкушение, но избави ни от лукавия; защото Твое е царството, и силата, и славата вовеки. Амин.14. Защото, ако простите на човеците съгрешенията им, и вам ще прости Небесният ви Отец;15. ако ли не простите на човеците съгрешенията им, и вашият Отец няма да прости съгрешенията ви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
хенриета ( преди 11 години )
Ама че *** спор!!Хайде стига глупости!Все още ли има непросветени индивиди??Свети Валентин е християнски,а не католически светец!!живял е и е обявен за светец по едно и също време със свети Трифон.Време в което Църквата е била една!!Не е имало още деление!!А сещени мощи от свети Валентин има и в България!!В църквата СВ.св.Константи и Елена във Варна.Помага на бездетни и влюбени!И още нещо за много знаещите-днес е роден предателя на Христос-Иуда.А за прошките-много хубав празник,но нека си говорим истината,не може да се прости всичко и на всяка цена..Ние сме само хора!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Нушка ( преди 11 години )
Хенриета, намери и гледай документакния филм на Нешънъл Джиографик "Евангелие на Юда". Юда е бил любимия ученик на Христос и е имал най-тежката мисия от апостолите. Колкото до прошката, тя е дълбок процес на трансформация на вътрешните нагласи, а не няколко фалшиви фрази, казани веднъж в годината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар