Семейство

Пролетна кухня - традиции и обичаи

26.02.2007г. / 17 49ч.
Аз жената
Пролетна кухня - традиции и обичаи

Във всяко българско домакинство е съхранена част от традиционната ни българска кухня.
Първата българска готварска книга е съставена и издадена от Петко Рачев Славейков в Цариград през 1890 г. Пълното й заглавие е “Готварска книга или наставления за всякакви гозби, според както ги правят в Цариград и разни домашни справки. Събрани от разни книги”.
Във всяка написана книга за българската традиционна кухня се залага на сезонноста и подбирането на правилните продукти и не на последно място – равноденствието, религиозните обичаи и спазване на традициите, защото народ, казват старите хора, който не е съхранил традициите си, не е просъществувал.
Да обърнем внимание на навлизането на пролетния сезон, придружен с много празници и традиции. През месец март започваме с 1 март, после идва ред на нашия национален празник Денят на освобождението – 3 март и денят на пролетното равноденствие – 22 март. Тук е мястото да споменем великденските пости, които започват от 19 февруари и завършват на 9 април.

През този период са характерни храните от растителен произход, затова представяме на вашето внимание подбрани български гозби.

Примерно меню за Великденските пости:
Супи: Супа от коприва, Гъбена супа от киселец, Боб чорба по манастирски.
Основни ястия: Гъби с ориз на пещ, Картофени кюфтета, Постни лозови сармички, Родопски клин, Постни зелеви сарми, Задушени аспержи със сос от праз, Панирани чушки с доматен сос, Задушени морковчета в зехтин и копър, Зеленчуци в стомна.
Десерти: Печена тиква с мед и орехи, Печена ябълка в бяло вино, Сутляш с поръска от канела.

кулинарни предложения – главен готвач Илиян Илиев
Ресторант “Хаджидрагановите къщи” – гостоприемство по български!
www.kashtite.com

Коментирай
Свободно време