Раджни́ш Ча́ндра Мо́хан Джаин, наричан още Ошо е индийски духовен учител и философ. Той е известен със своите мъдри мисли, учения и пословици. В неговите думи често прозира любовта, нейният смисъл, корените ѝ. В следващите редове ще прочетете причините за това много бракове да не са щастливи.

Вие искате някой да ви обича, така че ако ви обича, да се чувствате добре. Но това, което не знаете е, че другите ви искат само, защото искат и вие да искате тях. Това е същото като когато някой хвърля стръв за риба.

Той не хвърля, за да се нахранят рибите, а за да ги улови, но не иска да се храни с тях, а го прави, защото иска да ги хване. Всички хора около вас, които виждате, че са влюбени, просто хвърлят стръв, за да уловят любов. Те ще хвърлят стръв, докато другият човек не започне да усеща, че тук има възможност да получи любов. Тогава и той ще започне да я показва, докато и двамата не разберат, че са просяци.

Къде грешат?

Всеки от тях мисли, че другият човек е невероятен. В един момент и двамата осъзнават, че не са получили любов един от друг, така че тогава възниква враждата. Поради това, за брака се казва, че е ад, защото всички вие искате любов, но не знаете как да дадете.

Още по темата

Това е основната причина за всички конфликти. Докато не се случи това, за което ви говорих, отношенията между мъжа и жената никога няма да бъдат хармонични, независимо от това какви корекции ще направите, какъв брак ще имате и независимо от това какви правила ще ви наложи обществото.

Единственият начин да подобрите връзката е да разберете, че любовта може да се дава, но не и да се изисква. Каквото и да приемете, това е благословия, не е награда за любовта. Дори и ако нищо не се получи, ще се радвате, че сте били в състояние да се раздавате.