Да си щастлив родител, балансиращ между личния си живот, работата и отглеждането на децата е трудно. Често дребните негативни ситуации в живота помрачават щастието. Това неминуемо се отразява на връзката и отношението към децата.

За да сте истински щастлив родител, децата ви също трябва да са щастливи. Как да подобрите връзката си с тях? Как да внесете щастието в дома си и между вас и децата си?

Подобрете връзката с тях

Измежду забързаните сутрини, в които чакате ред за банята, правите кафе, закуска, фризирате косата си, гладите риза на мъжа си, обличате децата за училище, връзката помежду ви се губи. Поспрете за миг и се насладете на минутите заедно. Ангажиментите няма да избягат.

Думи, които родителите никога не трябва да казват пред децата

Престанете да крещите

На много родители се случва да изпускат нервите си. Дори да са прави, това отблъсква децата. Гледайте викането да е по-малко от милите думи, споделянето, дори назидаването със спокоен тон.

Поработете над някои свои недостатъци

За да сте в мир с децата си трябва да поработите и над своите недостатъци, не само да критикувате техните.

10 признака, че се справяте добре като родител

Още по темата

Но бъдете добри и към себе си

Не прекалявайте с критиката към себе си. За да сте щастлив родител преди всичко трябва да обичате себе си и да сте в мир с личността си. Глезете се, когато имате време. Това отпуска натрупаното напрежение и стрес.

Борете се с вината

Когато се карате на децата си или се налага да ги накажете, изпитвате силна вина след това. Недейте. Това само ще ви донесе още стрес. Стига да сте спазили предварително обмислените с партньора ви точки на възпитанието на децата ви, няма за какво да изпитвате вина. Това е техният урок и е важен за тях.

Оценете стреса си

Всеки родител трябва да оцени нивото си на стрес в ежедневието. Направете всичко по силите си, за да го редуцирате. Само така ще сте истински продуктивен родител, който има щастлива връзка с децата си.

Снимка: istock