Семейство

Огромните разлики при гледането на първото и второто дете

За първото се стараем неимоверно повече, докато с второто сме по-спокойни и уверени

17.11.2017г. / 11 55ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

С появата на децата родителите придобиват знания и умения, за които не са и подозирали, че са възможни. Опитът им се увеличава с всеки изминал ден, променяйки живота им и дори самите тях.

Особено е усещането с първото дете – както то се учи на всяко ново нещо, което му се случва, така и за родителя процесът е нов, непознат, приказен, но и леко плашещ. Толкова нови неща се случват и то динамично, за кратко време, емоциите препускат и преживяванията ни изглеждат като уголемени през лупа.

С второто дете нещата вече са доста по-различни. Опитът си казва думата, по-улегнали сме, по-спокойни и уверени и това неминуемо се отразява на начина на отглеждане и възпитание на по-голямото и по-малкото дете.

Вижте някои основни разлики между първото и второто дете, които подредихме за вас, с идеята да се забавлявате. Далеч сме от мисълта, че родителите правят разлика между децата си и правим уговорката, че статията има единствено забавен характер. Приятно четене!

Всяка крачка на първото дете се запечатва на снимка


Една от големите разлики между първото и второто дете са снимките. Докато с първото дете всяка негова крачка буквално е запечатана на снимка – спане, разходки, игри, къпане, то с второто снимките са значително по-малко на брой. Една на няколко месеца, ако се сетите, пак е добре. Тази разлика не маркира в никакъв случай обичта ви и не означава, че държите по-малко на второто си дете. Съвсем нормално е, когато вече сте преминали през това изживяване, ентусиазмът и желанието да снимате да е понамалял с времето и опита.

С първото дете планирате всяка част от детската стая и покупките за бебето

Всички необходими вещи за новороденото се планират с месеци, преди то да се появи и това е съвсем нормално, когато ставате родители за първи път. С второто или с третото дете нещата са много по-различни. Всичко, което е останало от първото дете и може да се използва за второто, запазено е добре, влиза в употреба. Това вълнение и планиране е останало в миналото, но пък не значи, че няма тръпка в очакването на второто дете. Просто вече сте по-спокойни и се наслаждавате на очакването, наместо да пишете списъци и да пресмятате пари.

С първото наблягате на домашно приготвената храна


Съществена разлика, която отново се дължи на опита и рутината на майката с две и повече деца. С първото се стараем да яде само домашно приготвена храна, по специални рецепти. Търсят се най-качествените продукти (по възможност домашни или органик). Солетите са забранени със закон, а шоколадът почти до живот. Но това трае само, докато се появи второто ни отроче. В лудницата се оказва, че шоколадовите бисквити не са чак толкова лоши за дете на 2 години и какво толкова пък ще му стане от малко зрънчо?

С първото дете всеки малък прогрес е повод за тържество

Една от големите разлики в отглеждането на първото и второто дете е именно емоционалното посрещане на всяка част от развитието на малчуганите. Докато при първото дете всяка поява на зъбче е повод да звъните на баби, дядовци, приятелки и всеки, който ви вдигне телефона, за да чуе невероятната вест, то при второто или третото дете, това е просто приятна част от деня ви. Но го приемате много по-спокойно, което е абсолютно нормално.

С първото дете: когато то спи, вие също спите


Всички сме чували безценния съвет към майка с новородено: „И помни, когато то спи, и ти трябва да спиш, за да си почиваш.“ И ако с първото дете това е възможно за осъществяване, то с второто дете е трудна мисия. Докато едното спи, майката е будна и се опитва да опази къщата от подвизите на другото хлапе. Сънят през деня се превръща в мираж.

С първото дете купувате всевъзможни играчки, второто дете играе с каквото му падне

Една от характерните черти на майката с едно дете е нейният стремеж всичко да е перфектно в живота на мъничето ѝ. Държи на супер качество на играчките, да са образователни и направени от безопасни материали, всичко да е по стандарт. Е, с второто дете не е точно така. А по-точно е обратното. То играе с каквото му падне и вашите критерии са значително занижени, не защото обичта ви е по-малка към него, но просто защото сте осъзнали, че това не е най-важното нещо. По-важно е да се развива добре и да се чувства щастливо.

С първото дете: всеки ден се търси нов тоалет


Това е една от драстичните разлики при гледането на първото и второто дете. Докато с първото се стремим да го обличаме всеки ден в нови и специални тоалети, вълнуваме се, то с второто подобен ентусиазъм почти няма. То износва основно дрехи от по-голямото си братче или сестриче, като специалните тоалети са наистина само за специалните случаи.

Коментирай