Семейство

Семейните традиции на Бъдни вечер

Топлината и уютът на този светъл празник

24.12.2022г. / 07 32ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

На 24 декември всяко християнско семейство се събира на празничната трапеза, за да отпразнува един от най-светлите празници Бъдни вечер.

Денят преди Рождество Христово бележи края на 40-дневния коледен пост, който започва на 15 ноември.

Според народните предания, Богородица е започнала родилните си мъки още на Игнажден или Малка Коледа. Но тъй като е родила Христос много млада, не е споделила на същия, а на следващия ден.

Затова по традиция младите жени, които раждат за първи път, обявяват рожбите си на следващия ден.

Според българската традиция семейството трябва да бъде заедно на този важен християнски празник. На трапезата се поставят нечетен брой ястия, които имат символно значение. Гозбите задължително са постни. След като семейството приключи с празничната трапеза, тя не се раздига чак до ранни зори.

Смята се, че това е ритуал за здраве, благоденствие, късмет и плодородие през следващата година.

Вкусни питки за Бъдни вечер

Тъй като наименованието на празника произлиза от думата „бъднини“, се правят и много други ритуали за плодородие и здраве през следващата (бъдната) година. Мъжете по традиция имат отговорността да защитават дома. Затова те режат по едно дебело парче дърво от дъб или круша, наречено бъдник.

Бъдникът се слага в печката и се запалва да гори възможно най-дълго, за да топли и пази дома. Огънят е символ на пречистващите сили.

Според народните вярвания пък жените са отговорни за плодородието в дома, заради което поемат задачата от ранни зори да приготвят обредните ястия. Храненето на трапезата на Бъдни вечер не е просто хранене, то е преди всичко ритуал.

Всички рецепти за Коледа на едно място

Всяка гозба има своето символно значение. Зрелият боб е символ на плодородието и благодатната година. Вареното жито и орехите са молитва за весел и богат живот през новата година. Сармите и пълнените чушки изразяват молитва за добра реколта.

Свързани статии

Обредният хляб или питката (най-важната храна на трапезата) се разчупва ритуално от най-възрастния член на семейството. Той раздава по едно парче на всеки. В питата по традиция се слагат сребърна пара и дрянови клонки за късмет и здраве. У когото се падне паричката, ще има много късмет и просперитет през годината. У когото пък се падне дряновото клонче, ще се радва на добро здраве.

Първото парче от питката се оставя за Богородица, второто е на къщата, третото за бабата и така до най-малкия член на семейството. Ако паричката се падне в парчето за Богородица, здраве и късмет очакват цялото семейство през следващата година.

Друг важен ритуал на Бъдни вечер е запалването на свещ върху обредния хляб (содената питка) и прекадяването на дома от най-възрастния мъж в семейството. Прави се с цел да се изгонят злите сили и да се измоли здраве през новата година. Празничната вечеря започва чак след като домът бъде прекаден.

На този светъл празник имен ден празнуват всички, носещи името Богдан, Богдана, Божан, Божана, Евгения, Евгени, Бисер, Бисера, Бисерка, Благой, Благовест, Богомил, Благомир, Благослав, Благовеста, Благомира, Малчо, Малин, Малена, Малина, Мален.

Коментирай