Семейство

Обичаи и поверия на Благовещение

25 март е благ ден, в който човек не чувства болка и раните заздравяват

21.03.2024г. / 16 30ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

На 25 март ще отбележим един от най-хубавите православни празници Благовещение. Преданието разказва как небето се отворило и при Дева Мария слязъл Божият ангел вестител Гавраил и и съобщил, че ще роди Божи син.

„Радвай се, благодатна, Господ е с тебе; благословена си ти между жените. Дух Свети ще слезе върху ти, и силата на Всевишния ще те осени, затова и Светото, Което ще се роди от тебе, ще се нарече Син Божии.„ 

Благовещение се празнува девет месеца преди Рождество, откъдето се поставя началото на нашето спасение.

Камбаните на църквата известяват зачатието, а хората възкликват „Радвай се, благодатна, Господ е с тебе!“.

Обичаи и поверия

Облича се нова дреха и на празничната трапеза се слага риба, обредна питка, мед и лучник.

Бабите казват, че дойде ли Благовец, хората се хващат за зелено. Приготвя се супа от прясна коприва и в средата на трапезата се нареждат зеленчуци. Момичетата месят за първи път питка с мед, която раздават на съседи и роднини.

Гадае се по деня, каквото правиш и както премине той, такава ще е цялата година. Хубаво е да носиш пара в джоба си. Вярва се, че ако те закука кукувица, за да имаш берекет, трябва да се хванеш за паричка. Момите ще разберат дали ще се задомят, като поставят във вода лалета и изчакат три дни. Ако се разпъпят, ще се омъжат до края на годината.

Който види летящ щъркел, ще е благословен през цялата година. Против урочасване се прави възел на коланче или забрадка, което не се развързва до другата година. На този ден не е хубаво да се спи до късно, за да не те закука кукувица в леглото и да се разболееш.

Жените премитат къщата и палят сметта, като по този начин изгарят всичко лошо. На този ден се отделя особено внимание на змиите. В народните обичаи и вярвания змията е обичано същество – тя е умно и мъдро животно, но същевременно и избягвано, защото вещае смърт. Предпазва от болести и изцерява болните.

На Благовец се вярва, че на който змия му пролази дрехата, ще добие големи богатства, както и ако е болен, ще оздравее. Удряйки в желязо се прави ритуално пъдене на змии и се казва заклинание: „Бягайте, змии и гущери, днеска е Благовец“.

25 март е благ ден, в който човек не чувства болка и раните заздравяват. На малките деца пробиват ушите и се бележат животните. Жените копаят градината, а мъжете пускат пчелите от кошерите.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
... ( преди 2 месеца )