6 промени, които помагат да овладеем тревожността. Снимка: istock
Всеки ден в живота ни е различен. Имаме спокойни дни и периоди, но и такива, в които по ред причини се чувстваме тревожни. Тревожността винаги може да се разглежда като знак, който ви казва, че нещо е извън баланс.
Резултатите от проучване проведено през 2021 г. показват значителна връзка между консумацията на кофеин и повишената тревожност. Това се забелязва, особено при хората, които са предразположени към тревожни разстройства, като проучванията показват, че високите дози кофеин могат да предизвикат симптоми на тревожност като безпокойство и дори панически атаки при определени хора. Връзката варира в зависимост от индивидуалната чувствителност и нивата на прием на кофеин, отбелязват учените.
Според проучване от 2016 г. пушачите имат по-висока честота на тревожни разстройства в сравнение с непушачите. Никотинът в цигарите първоначално може да осигури временно усещане за релаксация, но в крайна сметка допринася за повишени нива на тревожност поради симптоми на абстиненция, когато не се пуши, което води до цикъл на зависимост и тревожност.
Според учени може да има потенциална връзка между консумацията на пшеница и повишените симптоми на тревожност, особено при хора с цьолиакия или чувствителност към глутен. При тях се забелязва значително подобрение на нивата на тревожност, когато спазват диета без глутен.
Изследване на National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism показва значителна връзка между алкохола и тревожността. Според специалисти двете състояния често се срещат едновременно, като хората, изпитващи тревожни разстройства, често използват алкохола като стратегия за самолечение. Това може да доведе до „двупосочна“ връзка, при която алкохолът може едновременно временно да облекчи симптомите на тревожност в краткосрочен план и да допринесе за повишени нива на тревожност с течение на времето, особено по време на фазите на абстиненция.
Изследване, публикувано от Cambridge University Press, показва, че консумацията на много ултрапреработени храни е свързана с повишен риск от тревожност. Примери за такива са колбаси, пакетирани лакомства и други.
Съществува значителна връзка между консумацията на рафинирана захар и повишените нива на тревожност, смятат учени. Изследване публикувано в Journal of Neuroscience & Biobehavioral Reviews, показва, че менюто с високо съдържание на захар може да допринесе за разстройства на настроението като тревожност, като причинява нестабилни нива на кръвната захар, влияе върху активността на невротрансмитерите и потенциално изостря стресовите реакции в тялото. Захар има не само в любимите ни лакомства, а в много други продукти, като сосове, напитки и т. н.
По материали от yourtango.com