Семейство

С какво се отличават родителите на успешните деца?

5 неща, които те правят всеки ден с децата си

18.07.2019г. / 14 17ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Родителството не е лесен процес. Няма точна рецепта за успех и който твърди обратното явно няма и представа за сложността на това да отгледаш, възпиташ и оформиш една личност с качества и достойнство.

Всяко семейство, всеки родител избира свой модел на поведение и възпитание към децата си. Каквото и да изберете, то винаги е в името на доброто бъдеще на детето си. С времето родителите се учат от грешките си и дооформят модела си на възпитание.

Родителите на успешните деца обаче се отличават с някои характеристики. Те правят някои неща, които спомагат за успешното развитие на техните деца и помагат за по-добрата им способност да постигат целите си по-нататък в живота.

4 основни родителски модела и последиците от тях

С какво се отличават родителите на успешните деца?

1. Те проявяват авторитетен стил на възпитание.

Родителите, които отглеждат успешни деца, заявяват ясно и категорично авторитета си пред тях. Прекалено либералните родители допускат грешката да не поставят граници на децата си, да не им задават цели и да не изискват от тях. Как тогава едно дете да се научи да преследва успеха си независимо в каква област? 

Авторитетните родители знаят много добре къде е границата на свободното поведение и строгото възпитание. Те умеят да налагат правила и изисквания на своите деца без да причиняват ниско самочувствие у малчуганите, както и усещане за неразбраност и потиснатост.

2. Те избират здравословен начин на живот и упражнения за самите себе си.

Трудно е да повлияеш на едно дете само с думи. Родителските примери са най-важният и ценен урок, който детето може да получи. Дори отстрани да ви се струва, че децата не обръщат внимание на здравословните ви усилия, това не е така. С времето те възприемат вашия модел на живот и го пренасят в своя. А колкото по-здрав е човек, толкова по-добре функционира тялото му. „Здрав дух в здраво тяло“ е казал народът. Ние бихме добавили: „и здравомислеща личност, знаеща какво иска и как да го постигне“.

5 прости стратегии за ефективно възпитание

3. Те представят на децата си различни култури.

Още един добър пример за полезно изграждане на ценностна система у децата е запознаването им с различни от тяхната култури. Родителите на успешните деца се стараят да пътуват повече, да поставят децата си и себе си пред разнообразни културни предизвикателства, които да оформят мисленето и уважението на децата към другите. Този подход помага изключително много на децата, стимулирайки социалната им интелигентност, вниманието, уважението, мотивацията и паметта им.

4. Дават на децата си работа, възлагат им задачи.

Изследване на Harvard Grant констатира, че най-големият фактор, предизвестяващ успеха за в бъдеще при децата е дали са били подлагани на работа като малки. Работата помага на децата да се научат на дисциплина, да действат в екип, стимулира упоритостта и стремежа им към откривателство. Често по-нататък в живота си такива деца имат добра кариера.

5. Те обясняват на децата си как да се учат от неуспехите.

Един от може би най-ценните уроци, които един родител може да даде на детето си, е да се научи да взима поука от всеки претърпян неуспех. Най-важните компоненти в рецептата за успеха са именно да се учим от грешките си, да си признаваме, когато вината е била в нас, за да можем да се усъвършенстваме още по-добре следващия път.

Коментирай
Здраве и красота