Семейство

10 родителски стратегии за отглеждане на щастливи деца

Какъв пример трябва да даде родителят

10.07.2019г. / 16 33ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

7. Вечеряйте заедно.

Храненето на масата със семейството не трябва да е задължение, а празник. Установете си правило да не се карате на масата, да не налагате наказания, когато има провинения и избягвайте тягостното мълчание на трапезата. Оставете тези неприятни разговори за след вечеря.

5 зодии, които са най-добри за родители

Докато сте на масата обсъждайте как е минал денят на всеки, какво е направил, какво е постигнал, какво ще прави на следващия ден. Смейте се, бъдете позитивни. Храната и приятната компания на вечеря трябва да сплотяват семейството, не да го разединяват.

8. Избягвайте пренебрегването на детето.

Работата винаги може да почака, но детето не. Вниманието, което му отделяте, се отразява невероятно хармонизиращо за подрастващото съзнание, изгражда личността и укрепва психическото му състояние. Това прави израстването на детето по-щастливо.

9. Тренирайте заедно.

Не е задължително да се занимавате с някакъв конкретен спорт като семейство. Можете просто да карате колела или кънки заедно в парка, да се катерите в планината или да правите аеробика. Вашият пример за положителното отношение към физическата активност ще формира стремеж у детето да се грижи за тялото си за в бъдеще.

10. Помагайте на други хора.

Бъдете мили и любезни с другите хора пред детето. Дори да се намирате в екстремална агресивна ситуация, не подхождайте обратно с агресия.

5 важни въпроса преди да станем родители

Включвайте детето в благотворителни инициативи, за да му покажете колко важно е да се помага на хората в нужда. Този опит е безценен за детската психика и допринася за развитието на качества като емпатия, съпричастност, разбиране и социална отговорност.

Коментирай