Семейство

Традиции и обичаи на Цветница

Какво повеляват обичаите на този голям празник

16.04.2022г. / 12 20ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

На 17 април, неделя, отбелязваме празника Цветница, известен още и като Връбница. На Цветница имен ден празнуват всички, които носят име на цветя като Калин, Калина, Роза, Маргарита, Цветан, Цветелина, Цветанка, Лилия, Невена, Калия, Явор, Ясен, Ружа, Върбан, Здравко, Здравка, Камелия и много други.

Какви са обичаите за този празник?

Цветница е подвижен празник, който винаги се чества в неделята преди Великден. На този ден в църковните храмове в цялата страна се провеждат богослужения, като те започват още от вечерта на Лазаровден, събота.

>> Трапезата на Лазаровден и Цветница <<

По традиция през деня се берат върбови клонки, които са символ на палмовите клонки. С тях е посрещнат Божия син в Йерусалим, които хората постилали по пътя му. По нашите земи няма палми, затова върбовата клонка се е превърнала в този символ на радост.

В църковния храм вярващите могат да вземат върбова клонка, като част от нея оставят пред иконата, а с другата част сплитат венец, който могат да поставят след това над вратата на дома си, за да ги предпазва от беди.

Популярен обичай е т. нар. кумичене, който се извършва на предния ден – Лазаровден. Лазарките правят венци от върбови клонки и ги пускат в реката. Венецът, който излезе най-отпред носи на собственичката си титлата „кумица“. Титлата задължава другите лазарки да гледат към нея с уважение, да търсят и ценят съветите ѝ през цялата година. Момичето, което се окичи с титлата „кумица“, трябва да приготви празнична трапеза.

Известен е обичай, според който хората слагат на кръста си върбова клонка на празника, за да ги предпази от болки в кръста и костите.

Освен за венец над вратата на дома, можем да използваме върбовите клонки да направим венец за декорация на празничната трапеза. Тя е символ на здраве и радост.

Коментирай