Меню

Традиционна капама за Коледа

11 декември 2025 | 17:28 | Илияна Николова
лесно
Добави в любими
Традиционна капама за Коледа
120 мин.

  • Порции: 8

Продукти
Приготвяне
  1. Загрейте олиото в тиган. 
  2. Леко посолете месото и го запечатайте от двете страни, докато придобие златист цвят. 
  3. Свалете от огъня.
  4. Разпределете месото и киселото зеле поравно в четири гювечета. 
  5. Поръсете всяко с по 1/4 ч.л. шарена сол и разбъркайте леко.
  6. Добавете по 1/4 чаша ориз във всяко гювече, като разклатите съда, за да може оризът да се намести добре отгоре. 
  7. Поръсете с лют червен пипер и залейте с по 3/4 чаша пилешки бульон. Уверете се, че бульонът покрива ориза поне с половин пръст.
  8. Ако не – долейте още течност.
  9. Покрийте всяко гювече с по един зелев лист, като леко го притиснете към стените, за да се запечата и да задържи течността.
  10. Печете на 125–130 градуса за 2 часа. 
  11. След това увеличете температурата на 180 градуса и печете още 45 минути. 
  12. Извадете от фурната и сервирайте веднага.

Свързани статии

Снимка: iStock

Как бихте оценили рецептата?