Семейство

8 неща, които не вярвахте, че ще правите като родители

Казвахте, че никога няма да го направите, ако имате дете

20.08.2021г. / 16 41ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Преди да станем родители сигурно на всеки от нас се е случвало да каже по повод някой дразнещ родителски навик – „Това аз никога няма да го направя“. И известно време след това, може би месеци, може би години, чудото се случва и се оказваме в позицията на родители. И се улавяме, че точно тези практики или привички, които са ни били неприятни в поведението на другите родители, точно тези неща ги вършим и ние, макар и рядко. Макар и да сме се заричали, че никога, ама никога няма да ги направим. Същинска ирония на съдбата, нали?

С цел да се посмеете, ще ви представим кратък списък с някои от тези родителски действия и ви каним да споделите вашия опит с коментари по темата.

Да използвате слюнка за почистване

Колко пъти преди сте си казвали, че това е наистина отвратително? И да, така е, доста неприятно и нехигиенично действие е. Но едва ли има родител, който поне веднъж да не е бил навън с детето, оставен без арсенала си от всички видове сухи и мокри кърпички, дори без вода подръка и да му се е наложило да прибегне до тази мярка. Силно се съмняваме, че има чак толкова образцови родители, на които това не се е случвало. А ако има, браво!

>> Какво е емоционална дисрегулация при децата <<

Да се предадете на плача на детето

Преди да имате дете сигурно ви се е случвало да наблюдавате следната ситуация в магазина – майка, бутаща количка с продукти, влачейки ревящо дете, което иска поредното пакетче с бонбони, докато в един момент майката просто се предава и купува бонбоните, само и само да миряса хлапето. Наблюдавайки отстрани сигурно сте отсъдили, че това е голя-я-ма грешка, нали? Че майката е предала властта на детето, след като не е издържала на истеричния рев. Докато години по-късно, като в леко шизофренично дежавю самите вие не се оказвате в същата ситуация, купувайки сладкото изкушение на детето, молейки се наум, че така най-накрая ще млъкне. Да? Така си и мислехме.

Да спите заедно

Сигурно много пъти сте се клели и заричали, че няма да спите в едно легло с детето. Всеки си има легло – да си спи в него. Отстрани изглежда много лесно, съгласни сме. До момента, в който сте изтощени и имате нужда от поне 2-3 часа сън, и за да го получите, сте готови на всичко. Дори и да спите в едно легло с детето/децата.

Да изгубите контакт с приятелите без деца

Обещавали ли сте на приятелите си, че нищо няма да ви раздели, а още по-малко децата? Но години след това виждате, че макар и да сте го искали, не е толкова лесно да спазите обещанието си. Все по-често излизате с познати и приятели, които имат деца, имате общи теми за разговор, а мъничетата си играят заедно. Същинска идилия. И все по-рядко имате време за срещи с приятелите ви, които не споделят същото ежедневие като вас, поради липсата си на деца.

>> С какво се отличават родителите на успешните деца <<

Да крещите на децата

Повечето от нас сигурно са планирали да бъдат възможно най-нежни и любящи родители, без да предполагат, че децата ще ни подложат на сериозни изпитания. И когато това се случи, се оказва, че понякога повишаваме тон, макар и да сме се клели, че няма да го направим никога.

Да му дадете джънк фууд или нездравословен десерт/снакс

За всички вас, родители, които никога не сте давали подобна нездравословна храна на детето си, поздравяваме ви! За останалите като нас, на които се е случвало да се подхлъзнат и да купят не толкова здравословен десерт на детето си, добре дошли в клуба!

Да прекалите с публикациите за детето в социалните мрежи

Преди се дразнехте на приятелите си с деца, които непрекъснато бомбардират нюзфийда ви със снимки, запечатали всяка стъпка, хапка или дума на тяхното малко съкровище. Но времето минава неусетно до мига, в който се усетите, че и вие сте започнали да прекалявате с публикациите и споделянето на снимки на децата.

>> Съвети от Харвард как да отгледаме добри деца <<

Да оставите телевизора да е бавачка

Американската педиатрична академия препоръчва малките деца да не гледат повече от 2 часа телевизия на ден. Но със сигурност всеки родител е имал тежки нощи, в които почти не е успял да дремне дали поради болест на детето, никнещи зъби или някой друг проблем, и вследствие на недоспиването е склонен да остави детето да погледа малко повече телевизия, само и само да поспи. Разбираме ви напълно. Не е редно това да се превръща в практика, но в изключителни случаи е допустимо, нали?

>> 10 урока за живота, на които е добре да научим децата <<