Семейство

Знаци, че сте израснали в токсично семейство

Как детството се отразява на зрялата личност

12.12.2019г. / 16 08ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Не всяко семейство е перфектно и безоблачно. За съжаление, хората са пълни с грешки и що се отнася до семейството в повечето случаи те биват допускани несъзнателно, но отражението върху децата е огромно. Всяко семейство има своите негативни черти. Техният интензитет се отразява по различен начин на отделните му членове.

Всичко за Семейството вижте в нашата специална рубрика тук>>>

В някои случаи обаче средата, в която човек расте, се оказва твърде токсична. Тя е и в основата на проблемите в емоционален, социален и професионален план, които се проявяват в бъдеще. Признаците на токсичното семейство нямат нищо общо с физическо или сексуално насилие. По-скоро са грешни подходи, продиктувани от психо-емоционалната нагласа на членовете на семейството.

Признаци, че околните ви смятат за нечувствителна личност>>

Ако се чудите дали не сте израснали в токсична семейна среда, вижте кои са признаците за това.

Семейството ви се състезава с вас

Ако член или членове на семейството непрекъснато се състезават с вас и се опитват да принизят постигнатите от вас успехи, това определено е отровна емоционална среда. От голямо значение е от кого към кого е отправен този стремеж към съревнование. Това предопределя и нагласите ви към живота в бъдеще, изборите, които правите, връзките, които осъществявате.

Те преиграват

Преиграването и драматизирането на родителите неминуемо се отразява върху децата. Ако сте израснали в среда, в която да счупиш нещо се е считало за края на света, това определено е развило потиснатост и нерешителност у вас в известна посока.

Те ви сравняват

Сравнението с братя и сестри или с чужди деца е най-жестокото нещо, което един родител може да направи без да го съзнава. Емоционалните белези, които това нанася могат да се отразят в живота на детето по-нататък като възрастен. Може да формира у него неспособност да се доверява. Възможно е да развие поведение на човек, който желае да властва непрекъснато и под всякаква форма над другите.

10 отличителни черти на креативните хора>>

Те се държат като жертви

Някои родители се държат пасивно-агресивно в стремежа си да контролират децата си. Когато безсилието взима надмощие в техния собствен характер, контролът под формата на пасивна агресия е един от най-честите методи, които използват.

Те винаги са прави

Ако родителите ви държат винаги да са прави, апострофират ви, не одобряват връзките и приятелите ви, не харесват професията, която сте си избрали, не намират идеите, които следвате за вдъхновяващи, напълно очаквано е това да предизвика у вас гняв, несигурност, неспособност за самостоятелно взимане на решения. Натякването на правотата на родителя е нож с две остриета, защото може да има тъкмо обратния на желания от родителя ефект.

Коментирай
7 rate up comment 1 rate down comment
ку ку ( преди 4 години )
повечето български семейства са токсични - напр. аз съм чувал нееднократно, като се роди момиче, да казват на родителите - нищо, ще се явите на поправителен?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5 rate up comment 0 rate down comment
.... ( преди 4 години )