Семейство

7 детски книги от български автори, подходящи за лятната ваканция

Стимулирайте децата да четат като им предложите интересни и вълнуващи книги от български писатели

11.07.2019г. / 12 36ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

„Индор: Магия от боговете – книга 1: Индор и Братството на Почти Пълната Луна“ от Богомил Добрев

В свят, където магията е неволно творение на боговете, се случва Немислимото. Магьосниците изчезват безследно, а изкуството им потъва в забрава. Две хиляди години по-късно се появява Индор с най-съкровената си мечта – да бъде магьосник. Той и неговото Братство на Почти Пълната Луна (безнадеждни, добродушни чревоугодници със свободно време за губене) изпълняват тайнствен ритуал, с който връщат магията обратно в света. Героите се впускат в редица вълнуващи приключения и ще се сблъскат с: агресивна мечка алкохолик, забуления в мистерия Орден на Кетъринга, коварния „Удушвач на артерии“, ужаса на „Огледалния Кошмар“, пълчища кръвожадни Драгхи и... Той. Древно зло, дебнещо в сенките на Пустотата... Единствената надежда лежи в Мемоарите на Върховния магьосник Артурус Евърбрайт, скрити нейде от очите на предприемчиви индивиди със съмнителни намерения. Ще ги открие ли Индор преди Той да се завърне?

Книгата е подходяща за малки и големи, начинаещи и заклети фенове на жанра фентъзи.

>> Как да попречим на децата да прекарат лятната ваканция пред екрана <<

„Шантавия до шия“ от Радостина Николова

Стиска ли ти да се изправиш лице в лице със Стефания – Шантавѝя, която може (или не може) да превръща хората в зайци, бухали, кози и гъсеници? Плановете за лятото на близнаците Лина и Нико стават на пух и прах, когато семейството им се мести в нов дом... на село! За нула време децата успяват да се спречкат с новата си съседка, което поставя началото на върволица смешни, страшни и неочаквани събития. Възможно ли е, тъкмо когато стане напечено, да стане още по-напечено?

„Бъди ми приятел“ от Юлия Спиридонова

 

„Бъди ми приятел“ ни среща с приключенията на едно жабче, при това краставо жабче. То е отритнато от своите, защото е различно от тях. Но и жабите имат нужда да бъдат харесвани и обичани, да са необходими на някого, да имат приятел. Малкото краставо жабче напуска света на познатото блато, за да търси приятел. В своето пътешествие то се среща с красивата самодива, чийто танц е вълшебен; с алчния таласъм с магическото съкровище, с ламята, змея и с добрия и благороден стопанин, и със старата вещица с грозния нос, за да открие, че нито красотата, нито богатството, нито силата и властта, дори добротата не могат да заменят истинската нужда на всяко живо същество да обича и да получава обич.

Това заглавие е подходящо и за по-малките читатели.

* * *

Още любопитни детски заглавия:

"Миш и Маш" от Анита Тарасевич;

"Призрачната гора" от Мат Хейг;

"Ментолчо" от Лили Спасова;

"В лунната стая" от Валери Петров.

Коментирай