Семейство

Бременна при шефа

27.09.2007г. / 09 10ч.
Вергиния Генова
Бременна при шефа


Как да кажем, че сме бременна? Този сложен въпрос се появява поне два пъти пред всяка позабременяла дама.
Първо - как да каже на бъдещия татко и дали това ще го зарадва?
Второ - как да каже на настоящия шеф и как да го съобщи така, че да остане на работа? В България тези неща не са никак лесни. Иска се творчески подход и героизъм за едно просто изречение - Бременна съм.
В България това изречение може коренно да промени живота ви. Както да ви качи на деветото небе от радост, така и да ви покаже измеренията на ада.
Затова подходете внимателно и към таткото, и към шефа.
Обикновено с шефа нещата са регламентирани и е по-лесно. Първо проучете каква е политиката по този въпрос на фирмата, в която работите. Идеалният вариант е ако сте имали намерение да забременявате да сте го проучили предварително и да сте избрали място, което е благоразположено към бъдещите майки. Ако обаче ви е дошло като гръм от ясно небе, бързо прегледайте договора си за постъпване на работа, вижте как стоят нещата в правилника на фирмата и ако трябва се допитайте до адвокат.
Лошото е, че ако работата е добре платена, интересна и с изгледи за добра кариера, дори да ви запазят мястото, не е ясно колко радушно посрещане ще може да очаквате след две години, когато ще сте на светлинни години зад колегите си. В такъв тип фирми разчитат на максимално бързото завръщане на майката и влизането и в крак с работата. Затова деликатно може да попитате дали не бихте могли да следите работата дистанционно от дома, да работите дистанционно, или на първо време след завръщането ви на половин работен ден.
Ако работата не е чак толкова добре платена и толкова перспективна, а шефът не е добре настроен към продължителната липса на член от екипа, ясно е, че не може да разчитате на тази работа за в бъдеще, но добре проучете правата си и изискайте той да спази закона. Законът, поне на хартия, винаги е в защита на майките.
След като сте проучили добре правата и задълженията си е добре да изпреварите слуховете. Бременността не може да се скрие, а това е клюка, която може да се разнесе из офиса мигновено. Нека обаче шефът ви разбере от вас, а не от мълвата. Затова нека той/тя да бъде първият, който да научи в офиса. Естествено това не трябва да става когато вече сте бременна в шестия месец и всички виждат, а вие на никого нищо не казвате.
Хубаво е след като сте уточнили с вашия лекар как върви бременността, дали е безопасно за детето да продължите да работите, да помислите кога ще излезете в отпуск за раждане. Може да е няколко седмици преди термина, а може и да се наложи доста по-рано. Ако има усложнения, трябва да споделите опасенията си с прекия ви ръководител, така че той от рано да помисли за ваш заместник, така че колегите ви да не страдат заради вас. Когато искате да са толерантни към вас, трябва да бъдете и вие коректна към тях. Трябва да има плавен преход, време през което да обучите новия човек, който ще ви замества, да предадете работата и на спокойствие да се отдадете на новите си грижи. Но, ако на работното ви място не са добре настроени към вашата бременност, наблюдаващият лекар може легално да ви даде болнични, така че да сте максимално далеч от стресиращата ви обстановка. Животът продължава, той е с вас и във вас, а работодателят ви да се оправя сам и да се научи да бъде шеф, заслужаващ уважение.

Всички бременни са в някакъв вид предстартова треска и понякога не могат да мислят за по-далечно време от раждането. Като че ли в този момент свършва светът и те не могат да преценят какво ще стане по-нататък. Свършва, но и започва един нов свят - много по-шарен и напрегнат.

В психологията се правят упражнения от типа - какво би било, ако... продължете изречението. Помислете си, че най-страшното е минало - вече сте истинска майка с малко плачещо бебе на гърди и то е най-ценното нещо, което имате, най-крехкото и най-нуждаещото се от вас. Колко време бихте му отделили, за да бъдете само двамата? 3, 6, 12, 18 месеца? Помислете добре, за да може да кажете ориентировъчно, кога и как бихте били във форма да се върнете на работа. Посъветвайте се и с таткото - може той да е готов да поеме част от майчинството, за да се грижи за бебето. Колко модерно семейство сте, донякъде зависи и от доходите ви.
Логично е този, който е с по-високи доходи, да се заеме по-активно с работа и да осигурява повече пари за семейството. В първите месеци след раждането разходите ви ще са много по-високи, отколкото преди. Помислете дали ще спестявате, дали ще теглите заем или появата на нов член в семейството няма да доведе до катаклизъм във финансите.

Ако се очертава сама да се грижите за всичко, стегнете се като за маратон. Не разчитайте особено на държавата, но вземете онова, което ви се полага. Добре е да намерите надомна работа и по възможност по-бързо да се върнете на по-добре платена работа. Ако има приятели и роднини, които имат желание да ви помагат с нещо, винаги ще е от полза.

Но всяка работеща бъдеща майка, така или иначе трябва да проведе разговор с шефа си.
В зависимост от йерархията и порядките може да го направите по имейл, да си запишете час за среща или просто да почукате с радостната за едни повече, за други по-малко вест. Идеалният вариант е, ако шефът ви е благоразположен към вас и по принцип към майчинството и децата. Тогава може да разчитате на парти по случай изпращането ви в бебешки отпуск, на подаръци от фирмата когато се роди бебето и разбира се на топло посрещане след това. Вие осигурявате още един член за вашето сплотено семейство. Това е леко фантасмагоричен вариант за нашите условия, но защо пък да не съществува някъде?
И не си мислете, че ако шефът ви е жена, по-добре ще ви разбере и ще бъде по-съпричастна към новото ви състояние. Не се учудвайте и ако е съвсем обратното.
Но гледайте позитивно. Ново бебе, нов късмет. Най-важното е да се роди живо и здраво, пък после ще нареждате всичко отначало.

Коментирай