Семейство

Защо е важно да поставяме граници в общуването?

Това ни помага да запазим себе си

16.02.2021г. / 12 05ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато срещаме нови хора в живота си, без значение дали това е някой, който ще си остане просто познат, ще ни бъде колега или евентуален партньор за любовна връзка, ние не разкриваме напълно себе си, по-сдържани сме. Това е съвсем нормално. Хубаво е обаче, дори и със старите си познати, приятели, съседи, партньор или роднини, да създадем определени граници.

Границите не са нещо лошо. Те ни дават пространство, за да защитим своите енергийни нива. Помагат ни да бъдем себе си, да градим самочувствие, връзките ни придобиват повече значение, когато сме се защитили донякъде с поставянето на граници.

Как да разберете дали вие може да поставяте ясни граници?

1. Трудно ви е да казвате „не“.

Много хора имат трудност с това да кажат „не“. До момента, в който им се отдаде случай и го направят. Разбира се, трябва доста време, за да осъзнаем, че „не“ – когато не искаме да посетим дадено събиране било то и семейно, когато не сме съгласни с нещо на работна среща, когато токсична личност се опитва да пречи на живота ни и т. н. е нещо съвсем нормално.

2. Изпитвате вина, срам, страх, когато поставяте себе си и собствените си нужди над желанията на някой друг.

Липсата на ясно поставени граници с другите ни кара да с чувстваме зле, че искаме да бъдем щастливи по свой начин. Особено ако срещу нас има манипулативен човек.

Свързани статии

Още една причина да се страхувате да кажете „не“ е че се опитвате да избегнете евентуален конфликт с тази личност. Но когато става въпрос за вашите собствени нужди, установяването на границите е от първостепенно значение.

3. Рядко се питате „какво искам аз“.

Когато границите ви с другите хора са неясни, вие губите себе си като човек. Да имаш желание, нужди, да не се съгласяваш с всичко и всички, е нормално. Човек трябва да може да бъде и малко егоистичен. Наличието на граници показва умението ни да се грижим добре за себе си. Хората, които поставят ясни граници и не се впечатляват от чуждите упреци, живеят щастливо и спокойно.

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
anonimen ( преди 3 години )