Семейство

Лесна мишена ли сте за манипулаторите?

А може би те нямат шанс срещу вас

19.05.2021г. / 16 03ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

В живота си срещаме различни личности – емпатични, забавни, негативно мислещи, мечтатели… Ние самите също сме съвкупност от положителни и отрицателни черти, които ни определят като личност. Сред любезните и измамно състрадателни хора, понякога към нас се опитват да си проправят път и манипулаторите. Дори и да сме били тяхна жертва, винаги има как да надградим себе си и силата на характера си, за да не позволим отново да пречат на щастието ни.

Дали вие сте лесна мишена за манипулаторите или сте силна личност, пред която нямат шанс, вижте в следващите редове.

Умеете да определяте лични граници

За някои хора границите са вредни, неприемливи, карат ги да мислят, че другите няма да гледат добре на тях. Всъщност, хората, които не подлежат на манипулации, задават граници. Още в началото на връзката, относно изневярата, очаквания, неща които държат. Но граници изграждат и с всеки друг. Така успяват да запазят себе си, взаимоотношенията си с хората, защото не жертват собствените си интереси и нужди. Съответно другите съвсем ясно разбират, че това са принципни личности, които не толерират манипулацията.

5 знака, че сте обект на манипулация

Знаете как да отстоявате себе си

Манипулаторите в детските ни години, в зряла възраст в лицето на роднини, приятели, любим човек, колега, преследват слабите. Обикновено се насочват към хора с ниско самочувствие, прекалено доверчиви и малко наивни, хора, които избягват конфликтите, защото са добри или възпитани.

5 знака, че партньорът ви манипулира

Манипулаторите не търсят лидери, на тях са им нужни чувствителни личности. Още от деца знаем, че покажем ли се като слаби и ако не се опитаме да защитим позициите си, винаги ще има някой, който ще се опита да накърни самочувствието ни. Ако вие сте от тези, които не се страхуват да се изправят срещу манипулаторите, намерили сте елегантен начин да покажете, че те нямат място в живота ви, то определено знаете как да поставяте на мястото им такива отрицателни личности.

Свързани статии

Не се страхувате да изказвате мнението си

Дори то понякога да се разминава с чуждото. Това е положителна черта, защото хората разбират вашата позиция, вие сте добре аргументирани. Заемането на такава позиция не означава, че трябва да сте агресивни при защита на вашето мнение. Но дори и някои да смятат така, манипулаторите стоят на дистанция от вас.

6 неща, от които не се нуждаем, за да сме щастливи

Чуждото мнение не ви плаши

Хората, които обикновено са лесни за манипулиране се страхуват от това „какво ще кажат хората“. В резултат на това, не само жертват собственото си щастие, но и позволяват на манипулаторите да се промъкнат в живота им. От друга страна, силните личности не се вълнуват от хорското мнение. За тях е важна градивната критика, а не това кой как мисли, че е правилно да се живее според неговите стандарти и разбирания. Ако вие сте от тези, които живеят по собствени правила, без да пречат на останалите, то със сигурност сте трудни за манипулиране.

Коментирай