Семейство

4 предпоставки за развод според психолози

Възпитанието на майката има значение

24.08.2021г. / 12 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Вероятно всеки се надява да срещне партньора за цял живот, да има щастлива връзка, стабилен брак с този човек. Но реалността може да се размине с нашите очаквания. Знаете ли, че според забавния сайт Bright Side, в Европа през последните 50 години, хората се развеждат 2,5 пъти по-често и сключват брак 2 пъти по-рядко. Западни учени смятат, че има редица фактори, които увеличават риска от развод за една двойка, като проблеми с парите, наличието на малко семейно легло, нехаресване на приятелите на съпругата. Вижте още 4 предположения според специалистите. 

Тест: Какъв тип мъж е подходящ за вас?

Дали сте усмихнати или мрачни на детските снимки

Западни психолози са провели проучване, в което са се опитали да разберат дали е възможно да се предскаже развод въз основа на снимките от детството и гимназията. Учените са разгледали снимки от годишнината на колеж и оценили интензивността на усмивките по скала от 1 до 10. Любопитното е, че сред тези вече пораснали младежи, чиито усмивки са били оценени с 10, няма нито един разведен. 

В същото време всеки четвърти разведен от учениците е бил начумерен на снимката. Резултатите показвали, че хората, които изглеждат мрачни на снимките, се развеждат 5 пъти по-често от тези, които се усмихват.

15 брачни съвета от експерти

Колегите от противоположния пол

Датски учени смятат, че хората, които работят предимно заобиколени от представители на противоположния пол, се развеждат 15% по-често. Според проучването им, което се оказва и мащабно, от двойки, които са сключили брак в периода 1981 до 2002 г. в Дания, вече 100 000 от тях са се развели.

Фази, които определят колко ще продължи бракът

Възпитанието на майката има значение

Знаете ли, че жените подават молби за развод по-често? Редица проучвания доказват, че повечето двойки копират поведението на родителите си, особено на майките си.

Свързани статии

Западни учени провели проучване сред 7000 души, установили, че ако една майка влиза в нова връзка, доста често (независимо дали става въпрос за брак или съжителство), децата им на по-късен етап, вече като зрели индивиди, ще се държат по същия начин в любовта. 

Интензивни чувства между партньорите

Според психолога Тед Хюстън, двойките, които са започнали връзка със силни романтични чувства, са по-склонни да се разделят, защото им е било много трудно да поддържат интензивността на тези емоции. „Вярвате или не, браковете, които започват с по-малко холивудски романси, обикновено имат по-обещаващи бъдещи перспективи.“ - добавя друг експерт на име Aviva Patz. 

Снимка: istock

Коментирай