Семейство

11 начина да се грижите за себе си всеки ден

Не вярвайте на всичко, което мислите

16.02.2022г. / 15 16ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако някой ви попита как се грижите за себе си, какво направихте вчера или днес, което да се изразява като грижа, как бихте отговорили? Грижата за нас самите има толкова много разновидности. От това да изпием първото си кафе или следващото си в приятна обстановка, с книга в ръка, да не отговаряме на обаждане, когато не желаем, до това да си купим нещо ново, което да ни накара да се усмихнем.

Може и да не ви се вярва, но първият човек, за когото трябва да се погрижите сте вие самите. Ако вие сте уморени, недоволни, нищо край вас няма да се случва както трябва. Никой в обкръжението ви няма да е щастлив.

Ето защо споделяме с вас 11 начина да практикувате грижа за себе си всеки ден.

1. Правете нещо всеки ден, дори и да е нещо малко, но и за което в бъдеще ще сте си благодарни.

2. Когато ви се плаче – плачете. Когато сте ядосани – пуснете емоциите си (това не означава да действа по разрушителен начин за вас или спрямо други хора). Когато сте щастливи и искате да бъдете такива, не съсипвайте моментите и възможностите.

3. Прекратете или намалете контактите с хора, които ви карат да се чувствате зле по някакъв начин.

Тест: Какво ви липсва най-много в този момент от живота

4. Водете си дневник за боклуците. Боклуците, това са всички негативни мисли, които ви пречат да бъдете в мир със себе си. Когато сте ядосани или тъжни, запишете на лист хартия вашите усещания. Например: страх, гняв, умора, разочарование и т. н. Скъсайте листа и го изхвърлете в кошчето за боклук. Може би не от първия път, но с времето ще усетите колко по-леко се чувствате.

5. Ако има нещо, което трябва да промените в живота си, започнете още днес. Търсете нови работни места, започнете да спортувате, да се храните по-здравословно и т. н.

Тест: изберете картина и вижте какво ви очаква в любовта

6. Не вярвайте на всичко, което мислите и не се доверявайте на всичко, което чувствате.

7. Прекъснете връзката с хора, които не допринасят живота ви да бъде пълноценен, хармоничен, щастлив.

8. Учете се от хора, на които се възхищавате. Със сигурност има такива вдъхновяващи личности, които познавате или сте последвали в социалните мрежи. Те винаги вдъхновяват с идеи, съвети, книги.

Свързани статии

9. Учете се от хора, които не харесвате. Понякога дори и те могат да ни научат на някои неща или най-малкото да ни напомнят какви негативни черти на поведение не бива да задържаме в себе си.

3 камъка за баланс на кореновата чакра

10. Спете, когато сте уморени. Яжте, когато сте гладни.

11. Внимавайте с прегарянето, с изчерпването на вашите сили. Това е още една малка стъпка за грижа към себе си. Работата и грижите за другите до достигане на точката на изтощението е злоупотреба със самите вас.

Коментирай
Свободно време