Семейство

13 малки неща за повече щастие всеки ден

Щастието е край нас

22.09.2022г. / 08 05ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Какво е за вас щастието? Няма човек, който да не го търси. Но дали е въпрос на търсене? Може би то е пред нас и не го забелязваме. Живеем сложно, динамично, стремим се към това да имаме повече и повече материални придобивки, залъгвайки се, че те ни правят щастливи. Може би трябва да се замислим дали щастието не е здраве, свобода, мир, пролетта с нейните ухания, любимата чаша кафе или чай... Щастието не е сложно, не е скъпо, но ние го правим невъзможно за постигане, защото се стремим към неща, за които дори не сме сигурни, че са ни необходими.

1. Следващия път, когато ви е нервно, напрегнато, направете нещо съвсем елементарно. Полейте цветята, поставете ръцете си под течаща вода, запалете си пало санто.

2. Научете се да филтрирате шума в живота си. Или казано по-ясно, внимавайте на кого давате гласност и сцена в ежедневието си.

3. Започнете да правите разумни избори за себе си. Ако не харесвате някаква част от живота си, време е да започнете да я променяте, не чакайте.

4. Опитайте се да отделяте повече време за любимите ви хобита, те създават положителни емоции, които можем да наречем спокойно щастие.

5. Започнете да заменяте тревогите си с положителни действия и мисли. Ако не се опитате да го направите, отрицателното ще ви превземе. Вместо това се опитайте да го елиминирате с щастие.

6. Ако искате да се отдалечите от нещо негативно, започнете да се доближавате до положителното.

7. Не се сравнявайте с другите, а погледнете на себе си като на личност, която има свой път и цели и която е способна да постигне успехи и да бъде щастлива. Никога не се подценявайте, а всеки ден правете по нещо малко, което да ви прави по-добри като личности, да надгражда уменията ви.

8. Радвайте се на чуждите успехи. Това ще ви действа мотивиращо, а не обратното, карайки ви да се подценявате. Просто успехът в живота е крива, имаме силни периоди, след това такива, в които усвояваме нови неща, за да можем отново да се издигнем високо.

9. Давайте, без да очаквате. Трудно е, но това е още една малка стъпка за личното щастие. Очакванията разочароват.

10. Бъдете любезни дори с хората, които не заслужават. Това е начинът да поддържате вътрешен мир, който е от значение за усещането за щастие.

11. Всеки ден правете нещо малко за някого. То може да не е свързано с материалното, с даване на пари.

12. Не забравяйте да показвате на любимите ви хора колко много значат за вас.

13. Измервайте напредъка си всеки ден, независимо колко малък ви се струва. Всяка стъпка напред, всяко надграждане носи мотивация, кара ви да се усмихнете и да празнувате, дори отбелязването да е с хубава чаша капучино.

Коментирай