Семейство

Знаци, че се опитвате да угодите на всички и на всяка цена

Навик, който е вреден

03.03.2022г. / 11 26ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всеки има своите добри и лоши навици. Навикът да се опитваме да угодим на всички, може да бъде разрушителен за нас. Може би ще си кажете, че това поведение се среща при хората, които нямат смелостта да заявят позицията си, при тези с ниското самочувствие. Всъщност не е точно така. Дори и и тези, които ни се виждат като нарцистични личности, биха могли под някаква форма да следват този навик.

Кои са знаците, че се опитвате да угодите на всички и на всяка цена?

Трудно ви е да отказвате

Как да разберете дали е така? Вероятно вие винаги сте насреща за нуждите на другите, удовлетворявате исканията им и ви е трудно да им кажете „не“, защото се страхувате, че отказът ви може да доведе до конфликт. Възможно е обаче отказвайки на някого нещо във вас да се поражда усещане за вина. Може би е време да осъзнаете каква сила има „не“, когато става въпрос да поставите лични граници и да съхраните себе си.

5 начина, по които другите злоупотребяват с нас

Искате всички да ви харесват

Някои хора имат страх от отхвърляне. В резултат на това правят всичко възможно, за да предотвратят риска от това да не бъдат харесвани, изоставени, да не са чак толкова желана компания. Такива хора обикновено не са истински и искрени, а целят само да се облагодетелстват с внимание и други неща. Умело манипулират другите.

Негативните емоции на другите ви влияят

Още един знак, че може би е време да помислите дали не угаждате твърде много на другите, вредейки на себе си е, че поемате чужда вина. Ако в дадена ситуация човекът срещу вас се е почувствал засегнат или е останал недоволен дори от нелепа шега, вие веднага се опитвате да промените случващото се, поемайки вината за тази шега (дори и да не е била обидна), за да го направите щастлив.

Не забравяйте, че конфликтите понякога са неизбежни и дори има полза от тях.

5 показателя, че сте прекалено егоистични във връзката си

Чувствате се виновни и се извинявате за всичко, дори когато не е необходимо да го правите

Ако някоя ситуация не върви по план, първата ви реакция е „Съжалявам!“. Каквото и да се случи, винаги се опитвате да поемете вината и да понесете последствията, за да не се разочарова другият човек или хора. Това е често срещана грешка в любовните връзки. Разбираемо е, че искате да бъдете мили и учтиви, но това не трябва да е за сметка на вашето самочувствие и щастие.

Свързани статии

Забравяте за собствените си нужди

Когато отделяте твърде много внимание, за да мислите за чуждите емоции и нужди, вие често забравяте за своите. Ако това се превърне в навик, в даден момент може да се окаже трудно за вас да говорите за вашите емоции, да поискате помощ или да споделите нуждите си, дори и те да са това някой да ви отмени днес в миенето на чиниите.

3 вида токсично поведение, които всеки проявява

Предпочитате да давате, вместо да получавате

Понякога дори не забелязваме как ежедневните жертви, които правим в името на комфорта на другите, ограбват нашето усещане за щастие. Има много примери за това – давате повече в работата от себе си, а шефът така и не забелязва усилията ви; отдадени сте на връзката си и се грижите за половинката си, а в замяна не получавате уважение, топлина, съпричастност, грижа или от каквото се нуждаете; опитвате да угодите на членове на семейството или приятели, а те винаги са недоволни и т. н.

Коментирай