Семейство

10 начина да създадете положителен модел на поведение в децата

Внимавайте с тона към тях

09.03.2022г. / 15 25ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Децата до голяма степен са отражение на родителите си. Затова трябва да внимаваме какви са моделите на поведение и възпитание, защото те копират нас. Дали лъжем, крадем, дали сме лоши към другите или сме грижовни... Всичко това възпитаваме в тях.

Как може да създадете положителни модели на подражание?

1. Покажете, че сте добър слушател. Децата, особено малките, искат постоянно вниманието на родителите си, защото имат куп въпроси или искат нещо да споделят. Ако не им обърнете внимание и не покажете, че сте добър слушател, те разбират реакцията ви като приемлив начин на комуникация.

2. Бъдете разбиращи и изразяващи обич, с думи, действия.

3. Насърчавайте ги и не омаловажавайте проблемите им. Отделяйте достатъчно време на децата, за да чуете какво ги тревожи, дори и първоначално да ви се струва, че това, което имат да ви кажат не е толкова значително.

Как родителите да стимулират тийнейджъра си да споделя свободно

4. Покажете им, че сте оптимистично настроена личност, дори когато не ви е лесно. Това е още един добър модел на поведение, който може да възпитате в децата си. Децата улавят всяка наша емоция, но от нас зависи да зададем положителния тон в семейството, дори и в трудни ситуации.

5. Внимавайте с тона към тях. Крясъци, обиди, нервност...

6. Опитайте се да водите здравословен начин на живот. Децата се учат на грижа към себе си чрез спорт и здравословно хранене в семейната среда. Ако растат сред лошите навици на родителите си и постоянно им се угажда с лакомства, като възрастни индивиди вероятно ще продължат да живеят по този начин, наследявайки от лошите навици на своите родители.

Как един родител руши връзката с децата си

7. Бъдете положителен модел за подражание, като си поставяте цели, които да следвате. Така децата се учат, че човек трябва да полага усилия, за да постигне своите мечти и че всяка цел е постижима.

8. Не се поддавайте на натиска на възрастните. Децата ни наблюдават постоянно и винаги ще забележат, ако някой ви е наранил, манипулирал.

Свързани статии

9. Усмихвайте се често. Никога не пропускайте възможността да се смеете с децата си, да се забавлявате заедно. Този модел на поведение всъщност формира техните бъдещи взаимоотношения с техните деца.

10. Показвайте добро отношение към хората, дори към непознати, към животни. Това може да е свързано с дарение на дрехи, храни, когато има кризисна ситуация и бихте могли да помогнете. Да нахраните бездомно животно. Никога не си позволявайте да се държите лошо пред тях с човек или животно или да казвате, че мразите тези или онези животни (например някои хора не харесват котки и казват, че ги мразят).

 

Коментирай
Здраве и красота