Майчинство

Как един родител руши връзката с децата си

Неосъзнати грешки, които водят отношенията към пропаст

24.04.2020г. / 11 49ч.
Аз жената
Снимка: istock

Снимка: istock

Отношенията родител-деца не са константа. Те се развиват непрекъснато и търпят всякакви промени в зависимост както от поведението на децата, така и от подхода на родителите. Някои малки грешки в ежедневието, както и липсата на правилна комуникация са част от влошаването на отношенията между родителите и децата.

На всеки родител му е трудно да остави децата си да се оправят сами в проблемна ситуация, но понякога и това се налага, за да се даде ценен урок на развиващото се дете. Друг път е трудно родителят да замълчи и да сдържи гнева си, което отключва поредица от негативни реакции и у детето.

Какъв родител сте според зодията?

Причините отношенията родител-дете да се развалят са много. Понякога възрастните допускат куп грешки несъзнателно и въпреки добрите си намерения губят връзката с любимите си същества, децата. Как може да се случи това?

Не говорите с детето за неговите чувства

Да умеете да назовавате истинските си чувства без притеснения и да говорите за тях, както и за чувствата на детето ви в откровен разговор с него е безценно качество. То ще ви помогне да задълбочите и затвърдите връзката помежду ви във времето. Ако обаче не говорите с детето за неговите чувства, а само за вашите и най-вече за моментите, в които то ви ядосва, връзката постепенно се скъсва.

4 отличителни черти на токсичните родители

Позволявате настроенията ви да оказват влияние върху връзката с детето

Ако сте в лошо настроение заради проблеми в работата или с партньора ви, в никакъв случай не позволявайте това настроение да повлияе на отношението ви към детето. Ако сте ядосани и детето поиска от вас внимание, най-голямата грешка е да го отпратите гневно, защото не ви е до него в момента.

Не се справяте с изблиците на гняв у детето

Всяко дете има моменти, в които може да избухне в неконтролируемо неподчинение, рев или ярост. Именно в тези трудни моменти е изключително важно да се реагира адекватно, с което обаче не всеки родител успява да се справи. Най-трудното произтича оттам, че няма точна рецепта за справяне с тези нервни изблици у децата. Психолози съветват в никакъв случай да не се оставя детето да се нареве и да се очаква, че просто ще млъкне от само себе си. Важно е родителят да обясни ситуацията и правилата, които налага и да не се отказва само и само детето да замълчи. Проявете авторитета си без да го налагате в авторитарен стил.

8 неща, които не вярвахте, че ще правите като родители

Не прекарвате достатъчно пълноценно време заедно

Да прекарате време с детето си, гледайки телевизия или вечеряйки без да обелите и дума, определено не е пълноценно прекарано време. Ако в това се състои ежедневието ви, рискувате да изгубите връзката с децата си. Вместо това излизайте заедно навън сред природата, говорете си и се интересувайте от онова, което вълнува децата ви.

Рядко се храните заедно

Храната е изключително сплотяващ семейството елемент. Освен жизнена необходимост, тя е и повод да седнете заедно и да общувате пълноценно. Събирането около масата, на която сте поднесли специално приготвени лакомства, любими на децата ви, е повече от жест. Превърнете го в ритуал за щастие всеки ден.

Тайните на това да си щастлив родител

Не отправяте похвали, когато детето ги е заслужило

Родителското одобрение е от огромно значение за детето. То търси вашата оценка, дори да не го показва. Тя е важна за него и обуславя всички негови действия. До голяма степен от оценката ви и това как я поднасяте зависи и изграждането на ценностната система и морала на детето.

Отделяте прекалено много време да коригирате детето за всичко

Ако мислите, че постоянните забележки ще „научат“ детето къде греши и ще му помогнат най-после да взима правилните решения, много се лъжете. Това е една груба грешка, която много родители допускат и с която внедряват дълбоки комплекси на децата си, карайки ги да стават все по-неспособни да взимат свои собствени решения занапред в живота.

5 вида конфликти при младите родители

Не знаете много за интересите на детето си

Ако не се интересувате от нещата, които вълнуват детето ви, ще изгубите връзката си с него. То няма да има нужда да се допитва до мнението ви, а ще търси подкрепата на хора, които споделят неговите интереси.

Всеки родител трябва да е по-бдителен към собствените си подходи спрямо децата си, за да може да се включва адекватно във възпитанието и формирането на личността на своите наследници.

Разликите между обикновения и мъдрия родител

7 стъпки да сближите детето с доведения родител

5 причини да оставите детето си да се провали

Коментирай