Семейство

Родителски грешки, които правят децата разглезени

Неволни пропуски във възпитанието, които не се отразяват добре на детското личностно развитие

05.07.2022г. / 11 02ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всички родители искат най-доброто за децата си. Понякога обаче не си дават сметка как с действията си правят децата разглезени. Неволните родителски грешки могат да повлияят на детското развитие и поведение, което да рефлектира върху поведението на децата като възрастни.

Родителските грешки, които провалят децата като личности

Кои са родителските грешки, които правят детето разглезено?

Награждаване на лошото поведение

Понякога за родителите е истинско предизвикателство да се справят с лошото поведение на децата. Те се съгласяват с искането на детето, само и само то да се успокои. Ако например детето плаче и има гневни изблици, защото в този момент иска сладолед, а вие се съпротивлявате на това желание, то започва да плаче още по-силно. В даден момент се предавате и се съгласявате да му дадете сладолед, за да се успокои.

Това е грешка, която не е добре да се допуска, защото детето свиква, че с по-настоятелно поведение ще ви пречупи и в крайна сметка ще получи онова, което иска. Лошото поведение не трябва да се награждава. За предпочитане е да държите на забраната си и да обясните подробно на детето защо му отказвате.

8 неща, които не вярвахте, че ще правите като родители

Предпазване на децата от последствия

Не съществува родител, който да не иска да предпази децата си от всичко лошо на света. Негативните последици от различни обстоятелства, грешки, реакции на други хора са само част от нещата, които биха могли да предизвикат болка и негативни емоции у децата. Но последиците от обстоятелствата са най-добрият житейски учител. В повечето случаи е по-добре да оставите детето да понесе последиците от думите, действията, грешките си, за да извлече нужните уроци. Така се изграждат характери, личностни качества и умения.

Награждаване с материални блага

Вярно е, че живеем в материален свят, но награждаването на всяко постижение на детето с материални блага, пари, техника, обещания да му се купи нещо скъпо или нещо, което то иска, само подхранват разглезеността на детето и превръщат материалното в основна висша ценност в неговите представи. Моралните подбуди остават на заден план.

Родителски фрази, които рушат любовта между братя и сестри

Свързани статии

Извинявате се на детето, когато то е сърдито или разочаровано

Много родители правят грешката да се извиняват на детето си, когато му се карат за нещо, когато забраняват нещо или когато са несъгласни с поведението на малчугана. По този начин всъщност омаловажавате авторитета си. Има случаи, в които извиненията са важни и възпитателни, но има и такива, в които с извиненията правите действията си с по-малка тежест.

Правите отстъпки за правилата

Детето ще порасне разглезено, ако поставяте правила, които постоянно нарушавате, отстъпвате и се съгласявате с неговите аргументи. Можете да го правите, разбира се, но е важно да приемате само солидните аргументи от страна на детето. Ако отменяте всякакви правила, които сте наложили, детето ще свикне, че възраженията му се приемат много лесно и няма да се старае да спазва правилата.

Как родителските грешки могат да пречупят лидерските качества на децата

Коментирай