Една от първите „спънки“, изпречващи се на пътя на младите родители, е въпросът: „Как ще се справяме финансово, ако имаме дете?“. Появата на новия наследник може да бъде колкото радостно, толкова и стресиращо събитие. В този момент е много по-важно да останете спокойни и разсъдливи, вместо да изкарате последните дни от бременността си в луда надпревара по магазините. Ето няколко съвета как можете да спестите пари, пазарувайки разумно.

Храненето

Що се отнася до изхранването на вашето бебе, безспорно кърменето освен най-полезно е и най-финансово изгодно. Храненето само с майчино мляко и без добавки е абсолютно безплатно. Парите, похарчени за помпа за кърма и пликчета за съхранение, са консуматив, който би натоварил незначително семейния ви бюджет. Пазарът предлага огромно разнообразие, в почти всякакъв ценови диапазон – можете да се снабдите с уред на цена от няколко десетки до няколкостотин лева. Електрическа или ръчна помпа – изборът отново е ваш.

Когато бебето ви порасне, бихте могли да приготвяте сами пюрета и каши. Бебешката храна се състои главно от плодове, зеленчуци и протеин. Ще ви е необходим само блендер или пасатор. На помощ могат да се отзоват и близки и роднини, които да ви снабдят с домашно отгледани продукти. Опитайте се да стерилизирате сезонните храни, за да се наслаждавате по-дълго на техните ползи.

Пелени

Пелените за многократна употреба са по-екологичен вариант, оставяйки минимален отпечатък върху природата. Освен това те са много по-щадящи за бебешката кожа, позволявайки ѝ да диша, тъй като са изработени от памук. Поради практичното им ушиване, ще можете да ги използвате от самото раждане до след първата годинка.

Мокри кърпи

През първите шест месеца от живота на вашето бебе ще имате нужда от доста от тях. Можете да намалите разходите си, като вместо това използвате навлажнени парчета памучен плат или тензух, или просто течаща вода, когато има наблизо чешма. След използване просто ги изплакнете с препарат и хладка вода, и ги оставете да изсъхнат – можете да ги изгладите за дезинфекция.

Дрехи

Попитайте ваши приятелки дали биха ви заели дрехи от техните пораснали деца – много майки с радост биха ви услужили. Пазаруването за вашия малък наследник може да бъде забавно, но и ненужно.

Още по темата

Бебетата цапат много често дрешките си, като много от тях стават неизползваеми – ето защо няма нужда да купувате скъпи и модерни облекла. Голяма част от тях няма да могат да се използват отново. Избягвайте претрупаните с орнаменти дрехи, както и такива от изкуствени материи. Избирайте естествени материали, които са приятни на допир.

Не бързайте да се запасявате с всичко необходимо преди появата на бебето – в хода на отглеждането ще установите, че нямате нужда от половината неща, които сте взели. Купете само най-необходимото за първите няколко седмици, а след като установите определен ритъм, ще решите от какво точно имате нужда. По-изгодно ще е, ако вместо отделни дрешки, купувате тип гащеризон (ромпъри).

Играчки

През първите дни от живота си вашето бебе ще има нужда само от грижите и обичта ви. Покупките на безброй цветни дрънкалки могат да почакат. Винаги избирайте играчки, съобразени с възрастта и развитието на детето, и не забравяйте, че най-важна остава функционалността, а не дизайнът.

Списък с подаръци

Ако планирате да правите погача с много гости, можете да помислите за вариант, в който да изготвите списък с нещата, от които имате нужда, както и съответните магазини, от които те могат да бъдат закупени. Това ще спести време и усилия както на вас, така и на вашите орисници.

Раници, слингове, проходилки

Информирайте се добре в морето от разнообразни стоки – често пъти няколко по вид артикула изпълняват една и съща функция – например – можете да носите бебето в раница, слинг или кенгуру. На практика слингът е парче плат, с помощта на който ще носите бебето. Изберете подходяща материя и потърсете в интернет видео, което ще ви помогне да го направите сами – така ще спестите доста. Ако пък ви хареса, можете да си направите няколко.