Семейство

Как да настроим психиката си за работа след края на лятото?

Почистете добре, преди да заминете за някъде

13.09.2022г. / 11 05ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Доста дълго време чакаме отпуска – тези заветни две седмици, в които ще се откъснем от всеки и всичко, свързано с работата. И така – почивката е факт, всичко минава по мед и масло, и е време да се завърнем в офиса. Тогава обаче преживяваме една малка депресия, тъй като работните задачи ни се струват всичко друго, но не и забавни. Какво правим тогава? Седим отнесени на компютъра, не можем да се концентрираме, а мислите ни се реят някъде в пространството... По всичко личи, че имаме нужда от почивка! Но как така? Та нали току-що се върнахме от ваканцията?! И всичко започва отначало...

За да избегнете този порочен цикъл, предлагаме ви няколко хитри трика, с които ще можете да измамите мозъка си и ще можете да се настроите по-бързо за работната атмосфера. Искате да знаете кои са те? Ето ги!

Почистете добре, преди да заминете

Това се отнася както за работното ви място, така и за дома ви. Подредете разпилените листове от бюрото, организирайте бележките, които ви подсещат за какво ли не, почистете пощата си. Прегледайте спешните задачи – може би има някоя, която сте пропуснали? Почистването и организирането на списъците и нещата, които трябва да правите ще ви помогнат да се предпазите от натрупване на прекалено много задачи. Отлагането им за след почивката само ще направи ситуацията по-трудна, защото междувременно ще са се натрупали и други задачи.
Това правило е приложимо и за дома ви – почистете с прахосмукачка, изхвърлете боклука, уверете се, че в хладилника не е оставено нещо, което може да се развали. Това може да ви спести много главоболия след това.

Дайте си един ден за адаптация

Макар и в началото идеята да не ви се струва добра, един или повече дни вкъщи след ваканция могат да ви помогнат преходът към работната среда да е доста по-плавен. Можете да използвате този ден (или дни), за да почистите вкъщи, да изперете дрехите си, да сготвите нещо, да напазарувате и дори да направите седмичния си график.

Погледнете списъка със задачи

Направете това един-два дни преди да се върнете на работа. Така ще имате време да се подготвите, ако се е случило нещо непредвидено и спешно. Колкото и страшно да ви се вижда, направете го, за да не се изненадате неприятно и седмицата ви да започне със стрес.

Дайте си време

По време на почивка обикновено сме склонни да злоупотребим с алкохол и храна. Мотото „Един път се живее“ се превръща в наше верую за този кратък период от време. Щом се върнем на работа обаче забелязваме, че полата леко ни пристяга, а стомахът ни се вълнува повече от по принцип, и позабравените киселини се възвръщат с пълна сила. Какво правим? Втурваме се бясно към най-модерния детокс план – внимавайте – това може да се окаже грешка. Не бързайте да се самобичувате за изпитите количества напитки и изядените понички на плажа. Дайте си време и лека-полека се върнете към обичайния си ритъм.

Наблегнете на супите и салатите, хапнете добре на обяд и по възможност пропуснете вечерята, или вместо нея се насладете на питателно смути.

Говорете с колегите си

Свързани статии

Използвайте обедната почивка, за да обсъдите как е минала ваканцията ви, споделете впечатления и спомени – правете това толкова често, колкото ви е необходимо. По този начин мозъкът ви ще си припомня приятни картини, които могат да ви дадат енергия и стимул, за да продължите напред с работата си.

Планирайте следващата ваканция

Добър начин, за да минават работните ви дни по-леко е да започнете да планирате нова ваканция. Не мислете, че в момента нямате пари и това е невъзможно – напротив – дайте воля на мечтите си. Дори и да не сте в състояние да си го позволите, планирайте и мечтайте. Мозъкът ви изпълнява команди, а еуфорията и очакването само ще ви накарат да се чувствате по-добре.

Коментирай
Здраве и красота