Здраве и красота

Навици вкъщи, които причиняват болка в гърба

Могат да причинят болки в гръбнака, кръста, както и изкривявания

02.07.2020г. / 08 13ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако като повечето хора по света в момента вие също прекарвате много време вкъщи, възможно е да допускате някои грешки в ежедневните си навици, които вредят на гърба ви. Много хора страдат от появили се болки в гръбнака, кръста, долната част на гърба, врата, краката, които са породени от някои погрешни навици, за които може би не си давате сметка.

Ето кои са те.

3 изненадващи причини за болки в гърба

Работите в леглото или на дивана

Позата на тялото в легнало положение не е подходяща за работа, още повече, ако в скута си или върху корема си държите лаптоп. Неусетно изкривявате гръбнака си и притискате периферните му нерви, които могат да се възпалят и да се появи болка. Легнало и полулегнало положение на тялото са най-честата грешка, която хората допускат при работа от вкъщи. Важи и при обикновено гледане на телевизия в неудобно положение за дълго време.

Лоша поза за сън

Болките в гръбнака и кръста често са породени и от неподходяща поза за сън, неудобно легло, матрак или възглавница. Сънят заема значителна част от денонощието. Така че ако спите по неудобен начин в продължение на 8 часа например, това означава твърде продължително оставане на тялото в неправилна поза. Това може да причини изкривявания, схващания, болка, скованост, възпалени нерви.

Болки високо в гърба – за какво подсказват?

Упражнявате се с неудобни или стари обувки

Без значение дали правите упражнения вкъщи или сте навън за тренировка са ви необходими удобни обувки, които да осигуряват необходимата подкрепа за краката и гръбнака. Ако те са неудобни, стари, скъсани, с наклонена на една страна подметка от походката ви, те са опасни за гърба. Добрата опора на гръбнака е от съществено значение за неговото правилно положение и намаляване риска от поява на изкривявания и болка.

Болки в гърба, подсказващи за опасни заболявания

Седите твърде дълго на бюрото си

Ако работите от вкъщи вероятно седите на бюро или на маса. Твърде дългото седене в неудобен стол или неудобна поза увреждат гръбнака. Много често хората нямат офис оборудване в домовете си, което е ергономично и удобно за продължителна работа. Затова се появяват и болки в гърба.

5 възможни причини за болки в гърба при тичане

Коментирай