Семейство

10 неща, които да казвате на детето си всеки ден

Казвайте “Обичам те” на детето си поне няколко пъти на ден

08.01.2024г. / 15 04ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

За да отгледаш дете е нужно цяло село” - така твърди една стара поговорка. Всеки един родител би се съгласил с това – колкото и да се опитваме, понякога и ние, родителите допускаме грешки. Невинаги можем да преценим какво, как и кога да кажем на децата си. Не сме се родили научени и ни се налага в хода на времето да придобиваме знания и умения за нелеката мисия, наречена “родителство”.

По какъв начин можем да помогнем на децата си за тяхното личностно развитие и самочувствие? Можем да направим това, използвайки силата на думите. А ако се колебаете какви точно да са те – предлагаме ви кратък списък с 10 неща, които можете да казвате на детето си всеки ден. И така, ето го и него:

1. Винаги ще бъда до теб

Тези думи ще помогнат на детето ви да се чувства защитено и подкрепяно от вас. Освен това, така създавате чувство на доверие между вас, което ще помогне да затвърдите и задълбочите още повече връзката си.

2. Как е твоят приятел...?

Когато се интересувате от приятелствата на децата ви, вие се интересувате косвено от техния живот. По този начин създавате предпоставки за отворена комуникация между вас. Тренирайте този навик, тъй като той ще ви бъде от полза, когато детето ви порасне.

Кои са грешките, които допускаме при възпитанието на децата?

3. Какво прави днес в училище?

Този въпрос насърчава комуникацията между вас и макар невинаги да е склонно да ви отговори веднага, не се отказвайте да показвате инетерес към живота на детето си и какво се случва в неговото ежедневие.

Финансови съвети за деца

4. Какво мислиш за…?

Задавайте този въпро,  когато искате да насърчите у детето си лидерски качества и отговорност. Опитайте се да делегирате права, макар и малко, за да се чувства детето отговорно за решения, като например в какъв цвят искате да боядисате стаята му.

5. Какво би искал/ искала за хапване?

С този лесен въпрос можете да се опитате да помогнете на детето си и да го насърчите за вземането на решения.

Как да правите забележки на детето, без да понижавате самочувствието му?

6. За какво си благодарен днес?

Много важен въпрос, както за децата, така и за възрастните. Той ще провокира детето да се учи да бъде благодарно и да оценява малките неща от ежедневието.

7. Какво мислиш, че трябва да направим?

Вземете под внимание някаква проста задача – например – преместването на голяма ваза или пък непотребен куфар. Попитайте детето си какво мисли по въпроса и каква е негавата идея. По този начин вие го приучавате на критично мислене и ще насърчит вземането на определени решения.

8. Давайте позитивни оценки

Свързани статии

Например: “Начинът, по който почисти стаята си беше невероятен”, “Начинът, по който направи закуска беше много интересен” - така ще насърчите положителната самооценка на детето.

9. Как спа снощи? Сънува ли нещо интересно?

Това е начин да започнете началото на неангажиращ разговор, но свен това може и да бъде основата на по-добрата ви връзка с детето.

10. Обичам те

Казвайте го поне по няколко път на ден – за предпочитане с прегръдка и целувка.

Коментирай
Свободно време