Семейство

Кога ще почиват учениците през 2023-а

Междусрочната ваканция ще е пет дни

30.12.2022г. / 10 37ч.
Аз жената
Снимка: istock

Снимка: istock

От Министерството на образованието и науката обявиха датите за ваканциите на учениците през 2023 г. Междусрочната ваканция за първи път няма да е един ден, а цели пет – от 1 до 5 февруари включително. На 6 февруари ще започне вторият учебен срок, който за дванадесетокласниците завършва на 16 май.

Всички ученици от I до XI клас ще имат пролетна ваканция от 8 до 17 април, като зрелостниците ще почиват по-малко – от 12 до 17 април (сред тях са и дните, когато празнуваме Великден).

За най-малките (от I до III клас) учебната година приключва на 31 май. Учениците от IV до VI клас ще учат до 15 юни, а връстниците им в спортните училища – до 30 юни.

Учениците от VII до XI клас завършват годината също на 30 юни, като в периода от 1 юли до 30 август обучаваните в професионални или дуални паралелки имат допълнителни две или четири седмици за производствена практика.

Държавният зрелостен изпит по български език и литература за завършилите дванадесети клас ще бъде на 19 май, а на 23 май ще са вторият задължителен зрелостен изпит и държавният изпит за придобиване на професионална квалификация.

Националното външно оценяване по български език и литература за четвъртокласниците е на 29 май, а по математика – на 30 май.

На 13 юни е националното външно оценяване по български език и литература в края на VII и X клас, а на 16 юни е оценяването по математика. На 17 юни е оценяването по чужд език, а на 19-и е измерването на дигиталните компетентности.

Дните за матурите 19 и 23 май са неучебни, както и тези, в които ще има НВО – 13 и 16юни. 25 май също е определен за неучебен, но е присъствен ден за училищни, просветни и културни дейности.

Коментирай