Семейство

Близки на Евгения Чобанова организират протест срещу насилието над жени

Протестът ще се проведе на 16 май пред Съдебната палата в София

12.05.2023г. / 10 22ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

На 16 май, вторник, в 9:30 ч. представители на неправителствения сектор, активисти и близки и приятели на Евгения Чобанова (Ети) организират протест срещу насилието над жени пред Съдебната палата в гр. София, където в 10:30 ч. в същия ден ще се разглежда шестото дело по случая с жестокото убийство на Евгения. Събитието се организира в подкрепа на нейните близки и в солидарност с всички жени, преживели или станали жертва на домашно и полово базирано насилие.

Организаторите на протеста припомнят, че на 12 ноември 2021 г., след близо едномесечно издирване, тялото на Евгения беше открито натъпкано в куфар в хвостохранилище край гр. Перник. Обвиняеми са съпругът ѝ и неговият баща, който беше пуснат под парична гаранция от 5 хил. лева още преди делото да влезе в съда.

Свързани статии

Година и половина по-късно статистиката сочи, че за близо 18 месеца 46 жени са загубили живота си вследствие на домашно или полово базирано насилие, като само от началото на 2023 г. най-малко 13 жени са убити от свой близък или партньор.

Организаторите на протеста настояват за предприемането на спешни мерки срещу насилието над жени във всичките му форми – физическо, психическо, икономическо, структурно – и за приоритизирането и гласуването на Законопроекта за изменение и допълнение на ЗЗДН при първа възможност.

Какво: НИТО ЕДНА ПОВЕЧЕ: ЗАЕДНО ЗА ЕТИ! – Протест срещу насилието над жени
Кога: вторник, 16 май, 2023 г., 9:30 ч.
Къде: бул. „Витоша“ 2, Съдебна палата – София
Кой: Феминистки мобилизации, семейството и близките на Евгения Чобанова (Ети)

Коментирай
Свободно време