Родени за родители

6 подхода за личностно развитие на детето

Вашето държание е най-добрият пример

12.07.2023г. / 15 31ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Родителите са буквално първите хора, които новороденият човек среща в живота си. Те са и първите модели за подражание, държание, общуване и цялостно отношение към живота. Ето защо родителството не свършва със създаването на детето. По-скоро обратното – грижите, усилията и вложеното време са невидимата „инвестиция“, която всеки родител прави, отглеждайки малкия човек. Ако не знаете как точно да насърчите развитието на детето си, в следващите редове ще ви предложим няколко малки стъпки, които могат да се окажат от голяма полза за това. Ето и някои от тях:

Оценявайте нещата, които са под контрола на детето

Когато отправяте похвала към детето си и искате да насърчите самочувствието му, вие вероятно казвате: „Ти си толкова добър“ или пък: „Ти си толкова хубав“, но може би това всъщност не е най-доброто за него. Вместо това, можете да го похвалите за конкретен избор, който то е направило, като например: „Много добре, че се сети сам да измиеш зъбите си след вечеря. Сега ще имаш много хубави и здрави зъби“ или пък: „Много добре, че се сети да си срешиш косата, дори без да ти напомням за това“.

Не се фокусирайте винаги върху оценките

Свързани статии

Когато се опитвате да насърчите детето си, избягвайте да се фокусирате винаги върху крайните резултати и оценките. Вместо да казвате неща от сорта на: „Много се радвам, че на теста по математика си изкарал шестица“, кажете: „Изглежда, че трудът, който положи се отплаща. Учи здраво за теста и сега си изкарал страхотна оценка“. В първия случай подобно изказване може да накара детето ви да мисли, че единственото, което е важно е самата оценка и че това е най-важното. Във втория случай, вие се фокусирате върху усилията, които детето е положило, за да постигне този резултат. Фрази от този тип подобряват самочувствието на детето и му помагат за изграждане на характер.

Помогнете на детето си при поставянето на цели

От гледна точка на здравословното му развитие, за детето е много полезно ако постоянно си поставя цели и се опитва да ги изпълни. Такава цел може да бъде усвояването на ново умение като карането на колело, скейтборд или пък плуване. Опитайте се да му помогнете като съобразите трудността на целта – тя трябва да е постижима. Прекалено високите цели могат да накарат детето ви да мисли, че то не може да постигне нищо и обратното – леснопостижимите цели няма да го научат на нужното търпение и упоритост. Ако целта на детето е свързана със събирането на голяма сума пари (например 200 лева за видео игра), обяснете му, че трябва да събира по 50 лева месечно и че след 4 месеца ще има дадената сума.

Бъдете добър слушател

Вероятно сте забелязали – децата се нуждаят от вашето внимание през цялото време. Колкото повече те растат, толкова по-независими стават. Но когато са на възраст между 2 и 6 години, те изразяват себе си повече чрез речта, особено след като започнат да говорят. Опитайте се да изслушвате спокойно техните истории, за да се чувстват те удобно и приятно във вашата компания. Така ще подобрите самочувствието им и ще им дадете пример те самите да бъдат добри слушатели.

Показвайте добро държание

Свързани статии

Децата се учат как да се държат най-вече от това, което виждат, а не от това, което чуват. Така че опитайте се поведението ви да отразява това, на което се опитвате да ги научите, тъй като това наистина ще остави трайни впечатления у тях. Прибирайте книгите на мястото си след като четете, поздравявайте съседите или пък бъдете любезни с непознати – бъдете сигурни, че детето ви ще последва вашия пример. Децата много бързо възприемат и разбират ако между думите ви и поведението ви има разминавания и се възползват от това.

Опитайте се да намалите екранното време

Прекаленото използване на електронни устройства създава у децата зависимост и може дори да попречи на уменията за пълноценни социални контакти. Ето защо се опитайте да ограничите екранното време, като отделите повече внимание на семейни игри – било то настолни или пък такива, свързани с движение. Опитайте се да пътувате по-често – така ще дадете възможност на детето да развива въображението си, да изследва природата и да наблюдава реалния живот около себе си.

 

Коментирай