Семейство

Защо детските езикови лагери са полезни за децата?

30.08.2023г. / 14 49ч.
Аз жената
Снимка: istock

Снимка: istock

Летният лагер е сред най-големите емоции за децата в училищна възраст. Той винаги се свързва с незабравими спомени и игри,  нови места и приятели. Ваканционните забавления от този тип отдавна са се превърнали в добра традиции за отдих на мачуганите. 

В последните години масово се предпочитат специализираните детски езикови лагери. Причините са комплексни. Но е безспорен факт, че лагерите дават изключително добри резултати по отношение на лексикалното и граматическо усъвършенстване на малките палавници. Езиковите лагери са идеалното място, на което децата едновременно се забавляват и усвояват нови знания по чужд език.  



Кога детето е на подходяща възраст за езиков лагер?

Момчетата и момичетата в лагера са на място, което ги откъсва от ежедневната рутина, която е свързана с ходенето на  училище, кръжоци, състезания и допълнителни уроци. Лагерите обикновено се организират в  извънучилищно време, когато малчуганите имат възможност да се откъснат за седмица - две от обичайния си ритъм. А и по време на ваканциите родителите често са изправени пред трудната задача да  ангажират времето на своите деца с полезни занимания.



Лагерът е подходящият вариант за зареждащ и пълноценен отдих, а и там със сигурност палавниците ще се откъснат от масовата им пристрастеност към дигиталните устройства.

Повечето родители си задават най-вече въпроса кога  е удачно да изпратят малкото съкровище на езиков детски лагер. Отговорът е, че мястото е основно за момчета и момичета в предучилищна и училищна възраст. Причината е, че на тази възраст те са достатъчно самостоятелни да се отделят от вкъщи. Освен това имат изградени навици да се грижат за себе си и да трупат нови знания и умения. Според специалистите подходящата възраст за лагер е от пет-шест години нагоре, а и децата в детската градина и в началното училище започват своето чуждоезиково обучение. 

Защо да изпратим детето на чуждоезиков лагер? 

В съвременния свят владеенето на чужд език е повече от необходимо. А и всяко дете започва задължително чуждоезиково обучение още в най-ранните класове. Доказано е, че мъниците по-бързо и лесно учат езици, а  в езикова среда е най-добрият начин за усъвършенстване на наученото. 

Именно това прави летните лагери с изучаване на чужд език в изключително предпочитано място от децата и от техните родители. Пък и ваканцията е най-доброто време за учениците могат да попълнят някои пропуски и да придобият  нови знания.



Лагерът е съчетание на полезното и приятното. То е място за игри на воля и за личностно израстване на децата. Атмосферата стимулира  малчуганите да са по-самостоятелни, дисциплинирани и толерантни към другите.Не е за подценяване и фактът, че лагерът способства за разгръщане потенциала на подрастващите. Програмите за всеки ден от престоя на децата са изключително разнообразни, тъй като включват достатъчно физическа активност и спорт, интересни уроци, усвояване на нови умения, арт работилници, посещения на природни и културно-исторически забележителности. 

Как да изберем най-подходящият лагер? 

Лидер в чуждоезиковото лагерно обучение е LuckyKids, който е сред най-посещаваните лагери у нас. В курорта Банско се намира Международен лагер с изучаване на английски език. Деца на възраст от 5 до 14 години могат да участват в него като няма задължително условие да владеят на определено ниво чуждия език.

Базата на LuckyKids е в петзвездния Лъки Банско СПА & Релакс, който е в Топ 10 на българските хотелски комплекси. Апартхотелът предоставя отлични условия за отдих на малчуганите. Локацията му също е добра, защото се намира в непосредствена близост до центъра на възрожденския град. Те отсядат по трима в студията и по четирима в апартаментите на хотела. За лагерниците е предвиден също така транспорт между София и Банско, ако желаят да пътуват организирано.  



Международният чуждоезиков лагер LuckyKids е със смени от една и две седмици, според предпочитанията на децата и техните родители за продължителността на престоя. Смените на лагерниците са балансирани и разнообразни. Режимът е съобразен с възрастта и интересите на участниците. Екипът на лагера е съставен от доказани професионалисти с педагогически опит в чуждоезиковото обучение на деца и младежи.  

Освен заниманията по английски език, малките палавници имат възможност да са сред природата. Курортът Банско е популярен със своите природни дадености и перфектни условия за релакс. Лагерниците участват в планински походи, посещават емблематични забележителности, спортуват, имат арт занимания и вълнуващи моменти в лагера. Базата и районът са подходящи за отборни игри като футбол и народна топка, за планинско колоездене, скално катерене, конна езда, риболов.

LuckyKids е сред първенците на езиковите лагерите, тъй като безспорно е заложил на успешен модел за разгръщане на потенциала на малчуганите. Престоят в лагера за тях е незабравим детски спомен, свързан с лятната ваканция. 

Снимки: Pixabay. 

Коментирай