Родени за родители

6 идеи как да помогнете на децата да разгърнат потенциала си

Имайте предвид, че вашето дете е самостоятелна личност 

10.10.2023г. / 10 37ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

През последните години методите и представите за детското възпитание доста се промениха. Към днешна дата все повече родители са склонни да водят децата си на курсове за ранно детско развитие или пък да се консултират със специалисти относно израстването им. Ако и вие искате най-доброто за вашите малки наследници, в следващите редове ви предлагаме как да им помогнете да развият потенциала си. Ето и няколко метода:

Изследвайте креативността им заедно с тях 

Със сигурност децата са едни от най-креативните същества. Съзнанието им е свободно от предразсъдъци и стереотипи и това ги кара да могат да го използват по много начини, които ние, възрастните дори не можем да си представим. Би било абсолютно неправилно да не вземем това предвид. Понякога децата са склонни да пресъздават идеи, които са виждали по телевизията или пък, които са чували от някоя книга. Ето защо, ако ви е възможно, обособете във вашия дом т. нар. „творческа зона“. Нека това бъде място, където децата ви могат да пишат, рисуват, играят или майсторят. Уверете се, че там винаги има на разположение бели листа за рисуване и нужните „инструменти“ за това – цветни моливи, флумастри и др. Нека децата усетят вашето одобрение относно творбите им – това ще ги накара да творят още повече! 

Свързани статии

Насърчете ги да се занимават с музика 

Музиката е друг чудесен начин малките деца да изследват своята креативност и да изразят себе си. Погрижете се вашето дете да слуша качествена музика още от ранна детска възраст. Така ще можете да му помогнете да развие важни умения – като например – себеизразяване, решаване на проблеми и задачи и креативност. Можете да направите това и чрез музикална игра като пеене, танци и свирене на инструменти. Много световно признати американски колежански програми по музика признават стойността на обучението, базирано на игра, и го включват в своите учебни програми. Ако покажете на децата си чудния свят на музиката, след време можете да осъзнаете, че всъщност именно тя е попрището, в което те биха искали да се развиват. Не на последно място – музиката може да насърчи двигателната им култура и опознаването на собственото тяло, както и това на какво е способно то. 

Свързани статии

Помогнете на децата да практикуват социални умения 

Социалните умения са от решаващо значение за всеки, а при децата това може да играе огромна роля в по-нататъшното им развитие като личности. Така те ще могат да разпознаят собствените си таланти, както и талантите на другите. Това пък може да им бъде от полза относно умението да се сприятеляват и да се свържат с други деца на тяхната възраст, същевременно учейки се от другите. Имайте предвид, че децата се нуждаят от подкрепата и одобрението на приятелите точно толкова, колкото и на учители и семейство. Прекарването на повече време с приятели и игрите с други деца ще им помогнат да изпитат повече емоции и чувства и да получат шанса да се разтоварят психически и физически. Това ще им помогне да се заредят с енергия след дългия и натоварен ден в училище или пък в детската градина. 

Свързани статии

Поставете ясни правила 

Всяко семейство има своите негласни правила и очаквания и те трябва да се обсъждат и изясняват. Трябва да се уверите, че детето ги познава и че вие всички заедно ги уважавате и зачитате. За да работи това още по-добре,  трябва да имате и набор от мерки, които да прилагате, ако те не се спазват. Друго, което трябва да имате предвид е да ги съобразите с възрастта на детето. Често пъти, ние, родителите недоумяваме как децата не могат да спазват определени правила, тъй като очакваме от тях да се държат като малки възрастни, но това на практика е невъзможно. Може би най-важното условие е да бъдете последователни. Запазете си правото и да променяте правилата, ако виждате, че те не работят еднакво за всички.

Бъдете конкретни в очакванията си към тях 

Що се отнася до очакванията, важно е да мотивирате децата си да постигат целите си, да напредват, да учат и да се развиват максимално. Можете да направите това, като поставите очаквания, но те трябва да са ясни и добре структурирани. Като цяло високите очаквания могат да бъдат от полза, тъй като предпазват децата и ги насърчават да работят по-усилено за постигане на целите им. Когато например детето ви разбере защо и как се очаква да се държи когато ходите до супермаркета, възможността всичко да протече гладко, докато сте там е по-голяма. Така ще подготвите детето за това, което следва и по този начин то ще може да се представи по най-добрия възможен начин за него. 

Свързани статии

Имайте предвид, че вашето дете е самостоятелна личност 

За да можете да помогнете на детето си да развие своя потенциал, трябва да имате предвид неговата уникалност. Децата се развиват с различна скорост; това, което вашето дете може и ще постигне, може да е различно от това, което умеят неговите връстници. Когато имате определени очаквания от детето си, винаги имайте предвид неговите индивидуални възможности, силни страни и предизвикателствата, с които може да му се наложи да се справи. Сравнението често пъти причинява повече вреда, отколкото полза. Трябва да се опитате да отчитате напредъка на детето си независимо от постиженията на другите хора. Опитайте се да го сравнявате с него самото като личност и да му покажете как и колко напред е стигнало, в сравнение с предишни периоди. 

Коментирай