Семейство

Как да изберете перфектната локация за сватбеното си тържество?

Вземете предвид допълнителните разходи 

04.11.2023г. / 06 00ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Въпреки че сватбеният сезон е към своя край, топлото слънчево време и приятните температури позволяват той да се удължи максимално. Ако сте избрали есента, за да направите своята мечтана сватба реалност, ето няколко съвета, които ще ви помогнат да изберете идеалното място за това незабравимо събитие: 

Започнете търсенето на място отрано 

Сватбата е вашето специално събитие и като такова, вие със сигурност ще искате да изберете най-доброто място, което трябва и да докосне сърцето ви. Но ако искате тя да се проведе на желаната локация, не чакайте, а действайте смело. Местата за такива събития обикновено се резервират една година предварително (или дори и повече). Така че, ако наистина желаете конкретно място или вече имате определена дата за сватба, която не подлежи на обсъждане, започнете търсенето възможно най-скоро. Само имайте предвид, че независимо дали вашата сватба е през зимата, пролетта, лятото или есента, вие трябва да можете да се справите с климатичните особености. Ако организирате парти на открито, винаги подготвяйте план за извънредни ситуации: добра идея е да имате достъп до вътрешно пространство, шатра или тента – за всеки случай.

Помислете за броя на гостите 

Разбира се, че ако планирате сватба, сигурно ще искате да поканите буквално „целия свят“. Но бързо ще видите как това ваше желание се сблъсква с финансовата реалност. Ето защо, когато започнете да търсите място, трябва да имате груба представа колко хора ще присъстват. А на по-късен етап да конкретизирате определената бройка гости. Имайте предвид, че на повечето места ще ви поискат и предварителен аванс, който се базира на броя места. Обмислете добре пространството – ако имате малко гости и те са настанени в голямо помещение, то може да изглежда празно и да липсва уютна, интимна атмосфера. И обратно – прекалено многото гости „натъпкани“ в малко пространство би било фактор, който може да развали празника ви.

Свързани статии

Имайте предвид допълнителните разходи 

Въпросът с бюджета е може би най-основният. Съветваме ви да определите дадена сума и за всеки случай да сте подготвени, защото със сигурност ще похарчите повече! Това се случва, защото в „сметките“ влизат толкова много неща – като такса за наем на помещение (или място), цена за наем на маси, столове, прибори за хранене, чаши за напитки, паркинг, кетъринг, шампанско, торта, облекла за младоженците, грим, прическа, озвучаване, заснемане... и какво ли още не! 

Подберете място, което съответства на вашата сватбена тема 

Уверете се, че мястото е в съответствие с избраната от вас тема – например рустикална тема може да не е подходяща за луксозен хотел. Имайте предвид цялата визия на вашите сватбени елементи, като в това число влизат декорациите и изборът на меню. Така ще постигнете хармонична естетика и атмосфера.

Помислете дали търсите нещо дискретно 

Когато търсите място за вашата сватба, запитайте се дали искате място, което е уединено и което ще бъде само за вас. Понякога едно място ще бъде домакин на множество събития или сватби в един и същи ден. Ако случаят е такъв, попитайте каква част от мястото ще бъде отделено за вашето тържество. Ако предпочитате място на открито, помислете също дали то е пригодено за тази цел. Има ли възможност непознати да надникнат или да наблюдават отдалеч празненството ви? Ако това е така, замислете се дали няма да си причините ненужен дискомфорт. 

Свързани статии

Вземете предвид отзивите на други клиенти

За да си създадете допълнителна представа за избраната локация, не забравяйте да направите проучване какво споделят другите хора в ревютата си. Така ще можете да намерите допълнителна информация и да вземете предвид аспекти на мястото, за които дори не сте се сетили. Обърнете внимание както на положителните, така и на отрицателните коментари на сайтове като TripAdvisor и Google.

Място за паркиране 

Бъдете сигурни, че мястото, което сте подбрали, разполага с достатъчно място за паркиране на автомобили. Така на вашите гости няма да се налага да вървят прекалено дълго до мястото на вашата церемония и обратно. Уверете се, че в местните хотели има достатъчно места за настаняване, като така гарантирате, че вашите приятели и семейството ще могат да пътуват до и от вашето събитие без никакви затруднения.

Коментирай
Свободно време