Семейство

Най-ценните неща, които една майка може да направи за дъщеря си

„Добрият родител не е този, който предпазва детето от падане, а първият, който подава ръка“

08.02.2024г. / 16 30ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Връзката между родител и дете трудно би могла да бъде описана с думи. Но понякога, погълнати от ежедневието, ние забравяме кои са истински важните и ценни неща в живота. Ето защо със следващите редове бихме искали да ви напомним, че вие сте най-добрите родители за вашите деца. Имайки това предвид, ви предлагаме този кратък списък с неща, които като майка можете да направите за вашата дъщеря. Научете я, че тя трябва: 

Да обича себе си 

Един страхотен цитат на Фрида Кало, една от най-известните художнички, гласи: „Влюбете се в себе си, в живота и след това в когото пожелаете“. Една майка трябва да помогне на дъщеря си да разбере, че когато става дума за любов, тя трябва да постави себе си на първо място, за да може да обича другите. За да можете да предадете това на дъщеря си, вие самата трябва да сте жена, която обича себе си и не саботира собственото си благополучие.

Разберете, че вътрешната красота е най-важната и че вашето тяло е храмът на вашата душа, а не неин затвор. Само така можете да осъзнаете, че вашето самочувствие се основава на това кой сте, а не на това как изглеждате. За да могат хората да установят добри взаимоотношения с другите, първо трябва да имат здрави и любящи отношения със самите себе си.

Свързани статии

Да бъде уверена и да умее да казва „не“

Поставянето на граници означава, че понякога ще трябва да казвате „не“. И в това не би следвало да има абсолютно никакъв проблем. Майката трябва да даде подходяща емоционална подкрепа на дъщеря си, за да може тя да осъзнае, че в едно патриархално общество, жената невинаги трябва да „угоди“ на всички. Въпреки че е добре да се разбираме с другите хора, това не може да става за сметка на собственото ни самоуважение. Загубата на способността ни да казваме „не“, за да угодим на другите, има много вредно въздействие върху нашите чувства и провокира ниско самочувствие, като така губим и важна част от нашата идентичност.

Да обича полезната храна

Научете вашата дъщеря колко е важно да води здравословен начин на живот – да яде няколко порции плодове и зеленчуци на ден; да консумира протеини; да практикува любим спорт няколко пъти седмично и т. н. Това е важно за всеки един човек, без значение от възрастта му. Опитайте се да възпитате у вашето момиченце любовта към вкусната и качествена храна, защото в крайна сметка здравето и добрата форма ни карат не само да изглеждаме добре, но и да се чувстваме добре. 

Свързани статии

Да умее да управлява финансите си 

Можете да научите дъщеря си да е наясно колко пари харчи за седмица или за месец или пък да сте наясно с какви суми разполага и харчи тя. Това ще ѝ помогне да развие добра финансова култура, нещо, което ще ѝ е необходимо през целия ѝ живот. Боравенето с личните финанси е едно от основните неща, на които всеки родител трябва да научи децата си. 

Да може да поема рискове 

Като майки искаме да защитим дъщерите си от всичко. Искаме да премахнем рисковете и да сме сигурни, че те са в безопасност. Но не забравяйте какво гласи една поговорка: „Добрият родител не е този, който предпазва детето от падане, а първият, който подава ръка“. Ето защо е важно, колкото и да ви е трудно, да научите вашата дъщеря да рискува. Ако винаги ѝ казвате да се пази и я убеждавате да поеме по най-безопасния път, тя може никога да не последва мечтите си от страх да не ви изплаши.

Свързани статии

Да уважава другите жени 

Научете дъщеря си колко е важно за нас, жените, да се свързваме, да общуваме и да бъдем заедно. Въпреки че в обществото дамите имат все по-голямо равенство, за предпочитане е поведението на всяка жена към друга да бъде подкрепящо. Напомнете на дъщеря си да бъде приятелски настроена към другите жени и я насърчавайте да изживява мечтите си, без значение какви са те.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Име ( преди 2 месеца )
"Патриархално общество" и още глупости. Шито с бели конци от Нерез!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Здраве и красота
Свободно време