Семейство

14 ноември – Световен ден на борбата с диабета

30.10.2008г. / 09 57ч.
Аз жената
14 ноември – Световен ден на борбата с диабета

14 ноември е рождената дата на д-р Бантинг – един от откривателите на инсулина. Благодарение на откритието на д-р Бантинг и неговия колега д-р Бест над 85 години инсулинът спасява живота на милиони хора със захарен диабет. Логото на Световния ден на борбата с диабета е син кръг, който символизира глобалното обединение на диабетната общност срещу диабетната пандемия. За първи път Световния ден на борбата с диабета се отбелязва през 1991 г. от Международната Диабетна Федерация и Световната Здравна Организация.

На 20 декември 2006 год. Общото събрание на ООН прие специална Резолюция за захарния диабет, с което се увенчаха с успех усилията на световната общност, на десетките професионални и пациентски организации, на милиони диабетици и техните семейства, участвали в една от най-масовите световни кампании. Резолюция 61/225 за захарния диабет определя 14 ноември за Световен ден на диабета, официално наблюдаван от ООН. Инициативата цели да подчертае тревожното нарастване на броя на заболелите от захарен диабет, да подобри информираността относно заболяването и възможностите за превенция, както и да насърчи правителствата да работят по проблемите на захарния диабет чрез приемането на национални диабетни програми.

За втора поредна година ООН и Международната Диабетна Федерация официално посвещават честванията на 14 ноември на децата. Всички инициативи по целия свят ще преминат под мотото “Живот за детето”. Всяка година нови 3% от подрастващите на планетата се разболяват от захарен диабет тип 1, като 5% от тях са деца в предучилищна възраст.

В България има над 2500 деца със захарен диабет. Всеки ден те трябва стриктно да следят кръвната си захар, да си инжектират инсулин и да спазват специален хранителен режим. И все пак не бива да забравят, че са като другите деца и обичат да играят, да скачат, да се забавляват и да общуват със своите връстници. Диабетът не трябва да е пречка за сбъдване на детските мечти. По света има много известни личности с диабет и това не им пречи да са успешни и да достигат върхове.

Също за втора поредна година Националната Асоциация на Децата с Диабет със съдействието на Ново Нордиск организира Благотворителен концерт “Заедно срещу диабета” в подкрепа на децата с диабет в България. Концертът ще се проведе на 14 ноември 2008 г. от 20.00 часа в Зала 1 на НДК. За участие са поканени Дони и Нети, група Те, участниците от Dancing stars и Music Idol, а водещи ще бъдат Иван и Андрей. Всички средства, събрани от концерта, ще бъдат предоставени на Националната Асоциация на Децата с Диабет за подпомагане на дейността й в грижите за децата с диабет. Целта на начинанието е да се привлече вниманието на обществото върху проблемите на децата със захарен диабет и да се подобри социалното им интегриране.

Всеки, който желае да подкрепи децата с диабет, може да си купи билет от Билетен център на НДК и www.ticketplus.bg.

Над 300 паметници на културата, емблематични сгради и монументи по целия свят ще светят в синьо – цветът на земята и кампанията “Заедно срещу диабета” в чест на 14 ноември – Световния ден на борбата с диабета. Сред тях, освен НДК и “Моста на влюбените” в София, са:
Хеопсовата пирамида и Сфинкса в Гиза, Египет
Статуята на Исус Христос в Рио де Жанейро
Статуята на Малката русалка в Копенхаген
Бранденбургската врата в Берлин
Лондън ай във Великобритания
Токио тауър в Япония
Дворецът Хофбург във Виена
Дворецът на културата и науката във Варшава
И много други

* * *

Какво да сготвим при диабет тип 1 и тип 2 ?
Наследственост при диабет тип 1
Лекарство за лечение на диабет
Какаото се оказва полезно и за страдащи от диабет тип 2
Затлъстяването при децата - бомба със закъснител
Програма за диабет – тема във форума

Коментирай