Снимка: iStock
Посрещаме Спасовден на 29 май, като имениците трябва да почерпят за здраве. С празника е свързано едно любопитно поверие, което гласи, че който не празнува Спасовден, няма да се „спаси“.
Според народните поверия в миналото, игнорирането на празника можело да донесе нещастие или болест. Затова хората спазвали обредите строго – дори и тези, които не са особено религиозни.
Също така, на Спасовден не се работи, гласи друго старо поверие. Смята се, че който работи на Спасовден, ще се разболее или ще загуби реколтата си. Забранена е работа на полето, шиене, пране и тежък физически труд.
Ако вярвате в това поверие, има приятен начин да го изпълните – пригответе вкусни ястия, с които да посрещнете Спасовден и да зарадвате близките си. Ето някои ястия, които можете да сложите на трапезата:
Опитайте още: