Задължителни ястия за Спасовден

Какво трябва да има на трапезата

27.05.2025г. / 17 30ч.
Мария Дуковска
Сладка баница за Спасовден. Снимка: istock

Сладка баница за Спасовден. Снимка: istock

На 29 май ще отбележим един от най-светлите празници в българската традиция - Възнесение Господне или Спасовден. Той се отбелязва винаги точно 40 дни след първия ден на Възкресението, когато душата на Иисус се възкачва на небето. Спасовден се празнува от хлебарите, сладкарите, цветари, хотелиери. По традиция на този специален ден се слага празнична трапеза. 

Ето кои са задължителните ястия за Спасовден:

Сладък хляб с овесени ядки и банан

Домашен хляб с лимец и чубрица

Сладка баница

Варено жито – 4 варианта

Средиземноморска картофена салата

Картофена салата. Снимка: iStock

Свинско с домати и чесън

Ароматна яхния от леща

Сладкиш с ябълки и стафиди и много малко брашно

Поверие за Спасовден:

В нощта срещу Спасовден страдащите от нелечими болести могат да получат чудодеен лек, с помощта на красиво самодивско благоуханно цвете, според народните предания и митове. Вярва се, че в тази необикновена нощ русалки и самодиви пръскат роса по нивите и ливадите, в която има целебна сила. Затова хората излизат рано призори и се търкалят в росната трева, за да са здрави през цялата година.

Свързани статии