За децата индиго и кристалните деца се говори отдавна, но всъщност - малко се знае. Често подценяваме тези деца, не знаем как да работим с тях, как да ги възпитаваме. Важно е да знаем, че тези деца са много различни. Основната разлика - дясната ориентация на мозъка. Това ги прави изкключително чувствителни най-вече към заобикалящия ги стрес и към храната (често правят хранителни алергии).

Тези специални деца работят предимно с дясната половина на мозъка си - те са креативни, интуитивни, с въображение и силно емоционално интелигентни. Нашата (българска, европейска) култура е основно с лява ориентация на мозъка, т.е. най-вече рационална и логична. Трудностите започват, когато детето започне училище и трябва да се адаптира. Дясно-мозъчно ориентираните учат много бързо. Но нашата училищна система е изградена за хора с лява ориентация на мозъка, каквато е голямата маса деца, каквато и ние, възрастните. Набляга се на повтарянето, рутината, организираността, праволинейността. Това бавно движение предизвиква у детето - индиго отегчение и то губи интерес, започва да се разсейва, да не внимава. Така тези специални деца грешно са диагностицирани като проблемни.

Изключително важно е индиговото или кристалното дете да бъде разпознато като различно, а не като неспособно. Ако различието му се уважава и отглежда правилно, детето ще израстне балансирано, ако не, това отношение ще доведе до дисфункционалност и проблеми.

От друга страна, като допълнение - чисто физически, тялото на индиговото и кристалното дете е много чувствително. Те често не понасят преработени храни и хранителни добавки. Сладките, изкуствено оцветени напитки, закуски, снаксове, пакетирани храни, шоколад, чипс и други водят до дисбаланс и хиперактивност.

В първите години от живота на детето минимализирайте шума и стреса. Това означава да сведете до минимум телевизията, електронните игри и игрите с елемент на насилие.

Окуражавайте го да свири на някакъв инструмент, да разказва, да чете, да рисува, да се занимава с креативни дейности - да моделира с пластелин, да играе на пясъка, да измисля различни начини да се забавлява. Всичко това в спокойна обстановка.

Най-важното - разберете своите деца, обичайте ги, подкрепяйте ги, бъдете търпеливи, отдавайте им необходимото време и така те ще растат щастливи и уверени.

Прочетете още:
Семейни забавления и игри в парка
Мъдри мисли от децата
В търсене на идентичност