Семейство

Защо празнуваме Великден

31.03.2010г. / 11 00ч.
Надежда Маринова
Защо празнуваме Великден

Великден и Коледа са най-хубавите празници в християнския календар! Те представляват раждането и смъртта на една идея, жива повече от две хиляди години. Затова не бива да забравяме какво всъщност празнуваме в тези дни: на Коледа честваме раждането на Иисус Христос – Спасителя, а на Великден – доброволната Му саможертва в името на спасението на цялото човечество. Иисус Христос умира, за да изтрие греховете на хората – и следвайки го, оттук нататък, те да не грешат повече.

\n

Приготовленията за Великден носят много емоции на всички в семейството – с украсата на дома, с боядисването на яйцата и месенето на козунаците. Великденските традиции се предават от поколение на поколение и събират заедно всички членове на фамилията. Събираме се, за да се видим, да похапнем и да отидем заедно на църква. Там всички си пожелаваме здраве и щастие – за себе си и близките си.

\n

А би трябвало страданията на Христос да ни накарат да се замислим и за страданията на всички други, за това, че много често нашите собствени беди и болки са нищожни в сравнение с мъчителната участ на хора в много по-тежко положение. Свещениците ще кажат, че причините за нашите страдания са много: прекалени амбиции, голяма гордост, волно или неволно допуснат грях, непроявено милосърдие към хора в нужда, Но въпреки болката, която изпитваме, когато страдаме, не бива да забравяме, че Христос е с нас и ни помага да ни боли по-малко. Затова когато се чукаме с яйцата или разчупваме козунака, или запалваме свещ в църквата – нека да помним защо го правим и да се помолим не само за здраве, а за това да грешим по-рядко и по-често да се сещаме да правим добри и полезни дела в името на Този, чийто празник е Великден.

* * *

Великден, Възкресение Христово
Всичко за Великден на едно място

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
gabriela ( преди 11 години )