Меню

Конфитюр от цели ягоди с банан

19 юни 2019 | 05:53 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
1 кг пресни цели ягоди 
350 г добре узрели банани
500 г захар
120 мин

  • Порции: 4

Продукти
Приготвяне

Краят на пролетта и началото на лятото е сезонът на ягодите у нас. Този плод е много сочен и нетраен, заради което конфитюрите и сладката често остават по-течни, отколкото ни се иска. За да сгъстите по натурален начин ягодовия си конфитюр, опитайте да добавите в него малко банан. Ето как.

Почистете ягодите от клонките и дръжките. Накиснете ги със захарта и ги оставете да престоят 5-6 до 7 часа, за да пуснат сок.

Кипнете ягодите на котлона на средна температура. След това намалете температурата и оберете пяната. Разбърквайте за около 15 минути, после свалете от котлона и оставете сместа да се охлади добре. След това отново кипнете сладкото.

Междувременно намачкайте бананите добре с вилица или ги пасирайте. Добавете ги към ягодите и ги оставете да заврат заедно за още 15 минути, като разбърквате. Отново отстранете пяната, която се образува.

Разпределете конфитюра внимателно в предварително подготвени стерилизирани бурканчета, затегнете капачките и ги оставете да се охлаждат с капачките надолу.

Сладкото ще се получи с идеална гъстота без допълнително добавяне на захар и сгъстители.

Снимка: iStock

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай