Кафето е любимата напитка на милиони хора по света. С нея се събуждат рано сутрин. С нея прекарват свободното си време на обяд. С чаша кафе е придружен и следобедът, когато имаме нужда от нещо ободряващо, за да довършим работните си ангажименти.

Какво не знаем за безкофеиновото кафе?

Когато приготвяме кафе у дома обаче често допускаме някои грешки, които пречат да извлечем най-доброто от нашето кафе. Не е достатъчно просто да купим най-качественото и квалитетно кафе. Нужно е да знаем как точно да го сварим според методите ни на приготвяне, които използваме.

За да успеем да приготвим най-доброто кафе вкъщи не трябва да допускаме някои грешки. Ето кои са те.

Как да направите сутрешното кафе по-здравословно

Не съобразявате размера на смилане на кафето със стила на варене

Различните видове приготвяне на кафе (в кафеварка, в еспресо машина, в джезве, в машина за шварц) изискват различно смилане на зърната. Най-лесният начин да прецените колко трябва да смелите кафето е продължителността на преминаване на горещата вода през кафето. Колкото по-дълго тече водата през него, толкова по-едро смляно трябва да е то и обратно. Ако ползвате машина за еспресо, водата е под налягане и преминава по-бързо през цедката на машината, следователно кафето трябва да е по-ситно смляно.

Какво се случва в тялото, когато пиете кафе всеки ден

Използвате чешмяна вода

Чешмяната вода не е създадена за приготвяне на кафе, а за пиене. Тя е примесена с много химикали и пречистващи вещества, които влияят на качеството на кафето. Водата от чешмата почти винаги е неподходяща за приготвяне на кафе. Използвайте филтрирана вода, която е освободена от всички излишни примеси в нея. Така ще създадете перфектната чаша кафе.

Още по темата

Варите кафето на грешната температура

Температурата на водата е много важна за приготвянето на кафето. Тя е може би един от най-важните фактори в създаването на перфектната чаша кафе с приятен аромат и завладяващ вкус. Оптималната температура за приготвянето на кафе трябва да е между 90 и 96 градуса. Тази температура е достатъчна, за да се извлекат всички важни вещества от кафето без да се прегори и без да се влоши приятния му вкус. Ако кафето се приготви при прекалено висока температура, то прегаря и започва да горчи натрапчиво.

Защо е опасно да пиете кафе на гладно?

Не измервате кафето

Хората често добавят твърде много кафе, за да го направят по-силно. Ако използвате твърде много кафе рискувате да получите прекалено кисел аромат и вкус. Повече кафе в цедката няма да направи напитката ви по-силна, а ще влоши качествата му и въздействието му върху сетивата. За приготвянето на еспресо са необходими точно 7 грама смляно кафе. Ако пък искате да пиете по-силно кафе, купувайте по-препечени зърна. Това им придава свойството да имат по-силно изявен вкус и аромат, което прави кафето по-силно.