Много хора посягат към безкофеиновото кафе, защото се боят от кофеина. Знаем, че в големи количества той вреди на нервната система, може да допринесе за окисляването на организма, да повлияе негативно върху сърдечносъдовата система.

Ето защо на помощ идва кафето без кофеин. За него обаче има много неща, които не знаем. Кои са те?

Безкофеиново не означава непременно без никакъв кофеин

Няма безкофеиново кафе, което да не съдържа малки количества кофеин. Всъщност, при някои видове безкофеинови кафета кофеинът си е в доста голям процент – според някои изследвания наличието му може да варира приблизително от 2 до 20%. Ако държите да пиете кафе с максимално ниско количество кофеин, винаги гледайте опаковката.

Наличието на кофеин в безкофеиновото кафе варира и то много

В една чаша обикновено безкофеиново кафе обикновено около 97% от кофеина е отстранен. Но проучване от 2007 сочи, че при някои популярни марки безкофеиново кафе наличието на кофеин може да достигне 32 милиграма за една чаша. За сравнение средностатистическата чаша кафе съдържа около 100 милиграма.

Не всички безкофеинови кафета се правят по еднакъв начин

Има различни процеси за филтриране на кофеина от кафето. Някои фирми предпочитат филтрация чрез воден разтвор, други използват метод, включващ въглероден диоксид. Но има и такива, които използват вредни химически агенти, за да отстранят кофеина от кафето. Доверявайте се на доказани производители и четете етикетите.

Безкофеиновото кафе е полезно за черния дроб

Едно проучване показва, че хората, които пият безкофеиново кафе имат по-ниски нива на чернодробни ензими от онези, които пият нормално кафе повече от 2 пъти на ден. Нивата на възпаление в организма също са по-ниски, когато пием безкофеиново кафе.

Още по темата

Но може да повиши холестерола

Една лоша новина е, че безкофеиновото кафе може да повиши нивата на холестерола. Според Американската асоциация по сърдечни болести, безкофеиновото кафе може да повиши лошия холестерол и да навреди на сърдечносъдовата система. Редовното пиене по 2-3 чаши безкофеиново кафе, според тях, води до повишен с до 8% риск нивата на холестерол да се повишат.

Безкофеиновото кафе намалява риска от рак на простатата

Друго изследване на учени от Харвард пък показва, че редовните консуматори от мъжки пол на безкофеиново кафе имат 18% по-нисък риск от рак на простатата. Това се дължи на антиоксидантите в безкофеиновото кафе, които се борят със свободните радикали в тялото.

Безкофеиновото кафе намалява риска от диабет

Учените смятат, че ежедневното пиене на 2 чаши безкофеиново кафе намалява риска от поява на диабет тип 2 с около 33%. Още една завидна полза, заради която да си поръчвате кафе без кофеин по-често.

Снимка: iStock