Здраве и красота

Какво се случва в тялото, когато пиете кафе всеки ден

Положителни и отрицателни ефекти от кофеина върху здравето

18.05.2020г. / 09 06ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Милиони хора по света пият кафе. Някои пият по няколко чаши на ден. Кофеинът има своите положителни и отрицателни свойства по отношение на здравето. Ако пиете кафе всеки ден, то ще окаже своето влияние върху организма ви. Ето какво се случва в тялото, когато пием кафе всеки ден.

Какво се случва с тялото, когато не тренирате достатъчно?

Възможно е рискът от рак да се намали

Кафето притежава активни вещества и антиоксиданти в големи количества, които се борят с вредното и потенциално опасно за здравето влияние на свободните радикали. Те могат да предизвикат отключване на възпаления, хронични заболявания, рак. Пиенето на една чаша кафе всеки ден би могло да намали шансовете да отключите опасно заболяване благодарение на антиоксидантите в черната напитка. Кафето намалява риска и от диабет, сърдечносъдови заболявания, възпалителни и дегенеративни заболявания на нервната система, има диуретичен ефект, което повлиява положително и пикочната система.

Какво се случва с тялото, когато прекалите с тренировките?

Подобрява настроението

Кофеинът влияе на мозъка. Той се свързва с положителни въздействия върху нервната система, включително подобрена бдителност, концентрация, памет и по-добро цялостно настроение след чаша кафе.

Какво се случва в тялото, ако намалите кафето до едно на ден?

Подобрява паметта и концентрацията

Един положителен ефект от кафето е подобряване на бдителността, вниманието, концентрацията и цялостното настроение. Бодростта, която кафето предизвиква, кара мозъка да работи по-добре. Кофеинът повишава ефективността ни до 24 часа след приема му. Той подпомага съхраняването и класифицирането на спомени в дългосрочната памет.

Какво се случва в тялото, когато заместим всички напитки с вода

Може да станете издръжливи физически

Кофеинът има свойството да подобрява физическите резултати при тренировка. Пиенето на една чаша кафе сутрин преди тренировка може да подобри атлетичните ви резултати, да ви направи по-издръжливи и по-концентрирани в упражненията.

Кафето може да повлияе негативно на ежедневието ви, ако е в големи количества

Това, че кафето има положителни ефекти благодарение на антиоксидантите си не означава, че можете да пиете колкото си искате от него. В прекомерни количества кофеинът има доста негативни ефекти върху здравето и организма. Сред тях са неспокоен сън, тревожност, паника, безсъние и трудности в заспиването, кофеинова зависимост. За да избегнете тези негативни ефекти, не трябва да пиете повече от 1-2 чаши кафе на ден.

Какво се случва в тялото, когато ви прегърнат?

Може да повиши холестерола

Друг отрицателен ефект от големите количества кофеин е възможното повишаване на стойностите на холестерола. Ако пиете кафето си силно, например еспресо или кафе от френска преса, то е много по-наситено с кофеин, отколкото ако е приготвено чрез филтър например. Силното кафе в големи количества предизвиква повишаване нивата на липопротеините в кръвта, което води до покачване нивата на холестерола.

Може и кръвното налягане да се повиши

Стойностите на кръвното налягане също може да се повишат, ако пиете твърде много силно кафе на ден. Обикновено това е моментно състояние, което бързо отшумява и не предизвиква дълготрайни хипертонични кризи, още по-малко при хора, които не страдат от това заболяване.

Какво се случва в тялото ви, когато не ядете достатъчно протеини?

Коментирай