Картофите са сред най-консумираните зеленчуци в нашата кухня, а и по цял свят. Те са прекрасен зеленчук, идващ в голямо разнообразие от сортове. Изключително богат източник на витамин С и сложни въглехидрати, нишесте, минерали. А вкусът на картофите е незаменим и наистина любим на милиони. Картофите са чудесен продукт и защото могат да се приготвят по много разнообразни начини. Те са подходящи както за печене, пържене, варене, така и за приготвяне на пюрета, сосове, като гарнитура, основно, като част от ястия с меса или други зеленчуци.
Опасно ли е да ядем покълнали картофи?
А най-примамливото качество на картофите е, че те са траен зеленчук, който можем да съхраняваме задълго. Недостатъкът им обаче е, че покълват, а тогава стават неподходящи за консумация, тъй като в тях се освобождават специфични вещества.
В много случаи неправилното съхранение ускорява процесите на покълване, което пречи да се насладим максимално на картофите за възможно най-дълъг период след събирането им или след купуването им.
Как правилно да съхраняваме картофите така, че да не покълват?
Един от ключовете към издръжливостта на картофите е да бъдат съхранявани на хладно, сухо и тъмно място. Много хора правят грешката да ги съхраняват в кош в кухнята, където е добре огряно от слънцето, а това ускорява процесите на покълване. В допълнение температурата е достатъчно висока, влажността благоприятна и всичко това в съвкупност кара този зеленчук да активира кълновете си.
Как да съхранявате пресен спанак така, че да не се развали
Препоръчително е да съхранявате картофите на място, в което няма слънчева светлина, температурата не се повишава повече от 10 градуса и е достатъчно проветриво, така че да не се задържа влага. Когато картофите бъдат в досег със светлина, те освобождават токсично съединение, наречено соланин. Соланинът прави картофите горчиви и ги кара да покълват, което ги прави негодни за консумация, според realsimple.com.
Може ли картофите да се съхраняват в хладилник?
Температурата в хладилника обикновено е подходяща за съхранение на картофите. Онова, което прави хладилника неподходяща среда е влагата. В него се задържа влага, освен това е непроветрив заради плътно затварящите се врати. Влагата, която се освобождава от останалите продукти вътре прави хладилника неподходящ за съхранение на картофи.
Трябва ли да държите маслото в хладилника или не?
Има и още един фактор – температурата в хладилника е по-ниска от допустимата за картофите. Нормално хладилниците работят на около 2-3 до 4 градуса температура, което често е прекалено хладно за картофите. Дори температурата да ви изглежда подходяща, не е така, защото при такива ниски градуси картофите започват да отделят акриламид, който е вреден за здравето елемент.
Можем ли да замразяваме картофите?
Краткият отговор е, че не е добра идея. Замразените картофи, които се продават в търговската мрежа, обикновено са бланширани, което удължава срока им на годност и до известна степен съхранява текстурата им.
Как да подберете най-узрялата диня
Но ако замразите пресни картофи в камерата, това ще разруши текстурата им при размразяване, тъй като картофите са богати на вода и нишесте. След размразяване те ще изгубят качествата си.