Спанакът е един невероятно полезен листен зеленчук, богат на редица хранителни вещества. Той се смята за суперхрана заради разнообразието си от витамини, минерали, антиоксиданти, фибри, с които подобрява цялостното здравословно състояние при редовна консумация.

Как правилно да съхраняваме храната в хладилника?

Проблемът с пресния спанак е, че ако не се съхранява правилно, той се разваля, увяхва и губи качествата си.

Как да запазите пресния спанак пресен за по-дълго?

Тайната на удължаването на срока на годност и свежест на спанака е поддържането му сух. Ако купувате пресен спанак, той обикновено се продава в найлонова опаковка или плик. Това създава условия за запаряване и навлажняване на листата на спанака, като по този начин той се разваля много бързо.

Пресни храни, които не трябва да се съхраняват заедно

Важно е да извадите спанака веднага от опаковката му и да подсушите всяко отделно листо. Премахнете всички следи от вода. Изхвърлете листата, които вече са завехнали. Подредете годните листа върху хартия, за да изсъхнат добре.

След като се уверите, че са достатъчно добре изсъхнали, подредете хартия в плътно затварящи се кутии или контейнери, върху която разположете спанака. Съхранявайте в хладилник.

Ако купувате спанака предварително измит е препоръчително да го консумирате възможно най-скоро, защото срокът му на годност и свежест вече е скъсен при това положение.

Хитри начини за съхранение на домашни принадлежности

Как да замразите спанака?

Ако искате да запазите спанака за още по-дълго, можете да го замразите. По този начин надхвърляте стандартния срок за съхранение на пресния свеж спанак, който не превишава 7 дни.

За целта бланширайте спанака за 1 минута във вряща вода. Охладете го веднага в лед и под течаща вода.

Подсушете го напълно и го съхранявайте в специален контейнер за замразяване.

Още по темата

За какво да използвате спанака?

Трикове за съхранение в кухнята

Пресният и замразеният спанак могат да се използват относително сходно. Пресният спанак е идеален за сурови ястия и салати. Добавянето му в края на процеса на готвене в тестени изделия, ястия с картофи или яхнии поддържа хрупкавия му и свеж вкус.

Замразеният спанак е подходящ за всяко ястие със спанак освен в пресни салати и ястия без термична обработка. Може да се добавя в сосове, кремове, омлети.