Храни, които може да консумирате и след изтичане на срока на годност

21 август 2018 | 14:20 | Мария Дуковска
Добави в любими
Храни, които може да консумирате и след изтичане на срока на годност

Приготвяне

Много често се случва да изхвърляме храни, които сме забравили да консумираме, а виждаме на етикета, че срокът им на годност е изтекъл. При повечето хранителни продукти изхвърлянето е неизбежно, но невинаги. Има храни, за които етикетът за срок на годност ориентира потребителите докога продуктът ще запази свежестта си, но все пак може да е безопасен за употреба и малко след изтичане на срока. Кои са тези храни, вижте по-надолу в текста.

Пакетирани храни

Торбички с чипс, крекери и пакетирани сладки трябва да се изхвърлят, ако усетите, че имат неприятна миризма. Но ако откриете забравен неотворен пакет с шоколадови сладки например, чийто срок на годност е изтекъл с 1-2 седмици, те все още са безопасни за консумация.

Мляко

 

Ако млякото е пастьоризирано и се съхранява на студено, то издържа около 50 процента по-дълго. За да удължите срока на употреба съхранявайте млякото най-отзад в хладилника вместо най-отпред или отстрани на вратата, тъй като там температурата е по-висока спрямо задните редове.

Замразени храни

Много храни, които се съхраняват замразени, всъщност имат още по-дълъг срок на употреба и са годни дори след изтичане на срока им.

Паста

Пастата не се разваля лесно. Ако се съхранява правилно в шкаф или килер, за нея няма проблем да се използва, дори и след изтичане на срока за годност. Ако я оставите твърде дълго, може да загуби част от вкусовите си качества, но винаги може да компенсирате със страхотен сос.

Плодове и зеленчуци

 Стига да не са развалени и да нямат лоша миризма, много от пресните плодове и зеленчуци могат да се използват дълго време, след като са били закупени.

Консервирани храни


Животът на много от храните в консерва може да бъде удължен, стига да ги съхранявате на тъмно и прохладно място.

Хляб

Ако не виждате мухъл, хлябът е годен за консумация. Може да го съхранявате във фризера, за да удължите живота му.

Шоколад

Ако сте виждали този бял слой, който се образува върху стария шоколад и сте си мислели, че е мухъл, грешите. Това е т. нар. „шоколадов цъфтеж“, който е безопасен за консумация. Ако съхранявате шоколада на достатъчно студено, 20 градуса и по-малко, той може да издържи и след датата на годност.

Снимки: iStock

По материали от Tasteofhome.com.

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай
Здраве и красота
Свободно време